Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε, «ως οφειλόμενη έμπρακτη απόδοση σεβασμού», προχωρά σήμερα, Πέμπτη, σε νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Στα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, «ως οφειλόμενη έμπρακτη απόδοση σεβασμού», προχωρά σήμερα, Πέμπτη, σε νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κουτσούμπας για Τέμπη: Κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές ευθύνες

Τα μέτρα στήριξης

1ον: Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών εκείνων που μέλος ή μέλη τους απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος.

2ον: Διαγράφονται οι εκκρεμείς – κατά την 31/03/2023 – ατομικές οφειλές προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

3ον: Απαλλάσσονται οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν, συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, από τον φόρο κληρονομιάς.

4ον: Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον δημόσιο τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%.

5ον: Αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που αφορούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το δυστύχημα κηρύσσονται υποχρεωτικά προσωρινά εκτελεστές από τον πρώτο βαθμό. Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

6ον: Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ).

7ον: Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

8ον: Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025, θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες, καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.

9ον: Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

10ον:Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων.

11ον: Σημειώνεται ακόμη ότι πέραν των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου – ύστερα από συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους – διαγράφονται οι δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr