Ο 67χρονος Ουελμπέκ συμφώνησε να συνεργαστεί με την καλλιτεχνική κολεκτίβα Keep It Real (KIRAC) το 2022 για τη δημιουργία φιλμ, όπου ο Γάλλος συγγραφέας θα εμφανιζόταν να κοιμάται με γυναίκες με την προϋπόθεση ότι τα γεννητικά του όργανα δεν θα ήταν ποτέ στο ίδιο πλάνο με το πρόσωπό του.

Η κολεκτίβα KIRAC έγινε γνωστή με την ερωτική ταινία Honey Pot του 2021, η οποία απεικόνιζε την απόπειρα αποπλάνησης του Ολλανδού δεξιού φιλοσόφου Σιντ Λούκασεν από την αριστερή φοιτήτρια Τζίνι Φαν Ρόγιεν. Αφού η Φαν Ρόγιεν τον απέρριψε μπροστά στην κάμερα, ο Λούκασεν απέσυρε την άδειά του για την κυκλοφορία της ταινίας, αίτημα που η KIRAC αγνόησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσαρλς Μπουκόφσκι: Η φράση στον τάφο του που συνοψίζει τη φιλοσοφία της ζωής του

Photo: YouTube

Με το μοντέλο του OnlyFans

Σε μια συνάντηση στο Παρίσι, ο Ουελμπέκ έκανε σεξ στην κάμερα με ένα μοντέλο του OnlyFans, αλλά δεν είχε μαζί του το διαβατήριό του εκείνη τη στιγμή, απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης για να αναρτήσει το μοντέλο το βίντεο στο διαδίκτυο, όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Ο Ουελμπέκ συμφώνησε να στείλει αντίγραφο του διαβατηρίου του στο μοντέλο αργότερα. Ωστόσο, σε συνομιλίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του ίδιου και του συνδιευθυντή του KIRAC, τον Στεφάν Ρουίτενμπικ, σχετικά με τη φύση του γυρίσματος, κατέληξαν σε διαφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα απεικονιζόταν ο συγγραφέας.

«Μια όμορφη ταινία για το σεξ»

Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ρουίτενμπικ, η πρόθεση ήταν η ταινία του Γάλλου συγγραφέα να δημιουργήσει μια «διάκριση μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας».

«Αν παίξουμε αυτό το παιχνίδι όσο πιο διακριτικά και καλλιτεχνικά γίνεται, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε μια όμορφη ταινία για το σεξ. Παίζοντας με τις εικόνες του πραγματικού, ντυμένου συγγραφέα έναντι της φανταστικής πραγματικότητας των πορνογραφικών εικόνων, η πλήρης σεξουαλική διάσταση μπορεί να γίνει μέρος της ταινίας. Μια πληρότητα που ονειρεύομαι ως σκηνοθέτης» έγραψε ο Ρουίτενμπικ στον συγγραφέα.

Οι απαιτήσεις του Ουελμπέκ ήταν όλα τα μη σεξουαλικά πλάνα του να διαχωρίζονται ρητά κα με σαφήνεια από τα σεξουαλικά πλάνα ώστε οτιδήποτε προκλητικό ή άσεμνο να μη συνδέεται με τον ίδιο.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ουελμπέκ ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και υπέγραψε ένα συμβόλαιο με το οποίο συμφωνούσε να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που «μπορεί να περιλαμβάνουν ή να μην περιλαμβάνουν άσεμνο περιεχόμενο, αλλά και ότι «στα πλάνα που παρουσιάζονται τα αναγνωρίσιμα πρόσωπά των συμμετεχόντων δεν θα εμφανίζονται και τα γεννητικά όργανα -δεν θα είναι καθόλου ορατά».

Μετά την υπογραφή, ο Ουελμπέκ έκανε σεξ με τουλάχιστον μία γυναίκα για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού σταματήσει και αποχωρήσει από το έργο.

Μετά την αποχώρησή του από το πρότζεκτ, η KIRAC κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ για την ταινία και ο Ρουίτενμπικ εμφανίστηκε σε συνέντευξη για το VICE κάνοντας δηλώσεις για το πώς είναι ο Ουελμπέκ στο κρεβάτι, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού: «Είναι πολύ καλός στο κρεβάτι, γ@μάει σαν τρελός, είναι πολύ αρρενωπός με τις γυναίκες. Δεν το περίμενα καθόλου αυτό. Νόμιζα ότι θα τελείωνε σε 3 λεπτά, αλλά γ@μούσε για ώρες».

Photo: YouTube

Υπέγραψε το συμβόλαιο μεθυσμένος

Η αγωγή εκδικάστηκε στο Άμστερνταμ αυτή την εβδομάδα. Η νομική ομάδα του Ουελμπέκ ισχυρίζεται ότι ο συγγραφέας φοβήθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαζόταν στην ταινία KIRAC, εκτός από τα σχόλια που έκανε ο Ρουίτενμπικ στο VICE, και ότι, επίσης, το συμβόλαιο παραβιάστηκε και ότι ο ίδιος απεικονίζεται αντ’ αυτού ως «πορνοστάρ».

Ο Ουελμπέκ ισχυρίστηκε επίσης ότι έπασχε από κατάθλιψη εκείνη την εποχή, γεγονός που η KIRAC γνώριζε και εκμεταλλεύτηκε, καθώς και τον ισχυρισμό ότι υπέγραψε το συμβόλαιο ενώ ήταν μεθυσμένος.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό περί κατάθλιψης χωρίς επιβεβαιωτικά ιατρικά στοιχεία, καθώς και τον ισχυρισμό ότι ήταν μεθυσμένος.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι η σύμβαση δεν παρείχε ποτέ στον Ουελμπέκ συντακτικά δικαιώματα επί του περιεχομένου, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούσε την απαίτηση διαχωρισμού των γεννητικών οργάνων και του προσώπου.

Καθώς η ταινία δεν έχει καν ολοκληρωθεί, θεωρείται βέβαιο ότι το KIRAC θα ακολουθήσει αυτή την απαίτηση.

Αυτή είναι η δεύτερη αγωγή που χάνει ο Γάλλος συγγραφέας σχετικά με την ταινία, αφού ένα δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η κυκλοφορία του τρέιλερ είχε βλάψει την ιδιωτική του ζωή.

Ο συγγραφέας δεν είναι άγνωστος στη δημόσια διαμάχη

Τα μυθιστορήματά του «Πλατφόρμα» (2001) και «Υποταγή» (2015) έφεραν και τα δύο διεθνείς καταδίκες ισλαμοφοβίας για την απεικόνιση του Ισλάμ.

Σημαντικό θέμα της «Πλατφόρμας» είναι η ενασχόληση του πρωταγωνιστή με τον σεξοτουρισμό, κάτι που πολλοί κριτικοί διάβασαν ως επιδοκιμασία του Ουελμπέκ για τη βιομηχανία αυτή.

Παράλληλα με τις δημόσιες επικρίσεις του για το Ισλάμ, ο Γάλλος συγγραφέας έχει κάνει πολλά σχόλια υπερασπιζόμενος τους εργαζόμενους στο σεξ.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας 

*Με στοιχεία από euronews.com

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr