Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σε σεισμό θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

«Σε σεισμό θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

Κώδωνας κινδύνου από τον καθηγητή Ακη Τσελέντη για την ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου n Τι απαντούν από το Δημαρχείο Χίου

Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια των μαθητών που φοιτούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου Χίου εκπέμπει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτηρίζει το προαναφερόμενο σχολείο όπου λειτουργούν οκτώ τμήματα «φέρετρο» και εκφράζει τις ανησυχίες του σε περίπτωση ενός νέου σεισμού στο νησί. «Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

Στην ίδια ανάρτηση γράφει: «Αναμένω από τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες (!). Μα η ειδικότητά μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων».

Και αναρωτιέται: «Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια (…)». Τελειώνοντας την ανάρτησή του ο Ακης Τσελέντης τονίζει: «Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά τον σεισμό της Αθήνας που έγιναν πορτοκαλί και μετά πράσινα…».

Στην ανάρτηση φαίνεται και η απάντηση του αντιδημάρχου Χίου Γιάννη Ξενάκη, ο οποίος αφού τον… «συμβουλεύει» να διασταυρώνει τις πληροφορίες του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Αιδώς για το υποτιθέμενο κύρος ενός επιστήμονα να παραπλανά και να διασπείρει ανυπόστατες κατηγορίες (…)».

«ΤΑ ΝΕΑ» προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον Γιάννη Ξενάκη, αλλά από το Δημαρχείο Χίου η απάντηση ήταν «πως δεν πρόκειται να κάνει καμία δήλωση για το θέμα». Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας σε τοπικά Μέσα (Politischios.gr), ανέφερε μεταξύ άλλων πως από τον σεισμό του 2020 δύο σχολικά κτίρια θεωρήθηκαν μετά από έλεγχο ακατάλληλα (μία πτέρυγα στο 5ο Δημοτικό και το Δημοτικό στον Καταρράκτη) και πως έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, αλλά οι διαδικασίες στο Δημόσιο αργούν. Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο τόνισε πως το επισκευαστικό έργο έχει συμβασιοποιηθεί και πως συμφωνήθηκε με τον ανάδοχο οι εργασίες να ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου.

Στον τοίχο του Ακη Τσελέντη υπάρχει ακόμη και η απάντηση μιας μητέρας, που είναι και πολιτικός μηχανικός, η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι (…) το κτίριο της φωτογραφίας είναι έτσι επί διετία, καθώς άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες (όχι λόγω σεισμού) αλλά χρόνιας μη συντήρησης!

Προσεισμικός έλεγχος

«ΤΑ ΝΕΑ» αναφέρθηκαν εκτενώς στο θέμα των προσεισμικών ελέγχων, τόσο στο φύλλο της 23ης Μαρτίου όσο και στο φύλλο της 11ης-12ης Φεβρουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Παναγιώτη Καρύδη είναι απαραίτητο ο προσεισμικός έλεγχος να γίνεται σωστά και οι ελεγκτές να μην περιορίζονται μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας.

Ειδικότερα για τα σχολεία, «είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν οροφοκονιάματα. Ιδιαίτερα στον τελευταίο όροφο πρέπει με ένα κοντάρι οι ελεγκτές να πάνε εκεί και να ελέγξουν εάν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Καρύδης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024