Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποχρεωτική η παραγωγή ανταλλακτικών και η δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης    

Υποχρεωτική η παραγωγή ανταλλακτικών και η δυνατότητα επισκευής και ανακύκλωσης   

Σας έχει τύχει να χρειάζεστε ανταλλακτικό για τον εκτυπωτή ή το πλυντήριο, εξάρτημα για την πολυθρόνα σας που έσπασε  και να μην βρίσκετε;

H Ευρώπη κάνει ένα βήμα, ώστε όλα τα προϊόντα, εκτός από τα τρόφιμα και τα φάρμακα, να μπορούν πλέον με ευκολία να επισκευαστούν και να ανακυκλωθούν.

Η  γνωμοδότηση για τον Κανονισμό (COM(2022) 142 final) που ψηφίσθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία 57 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές στην Επιτροπή   Βιομηχανίας και Ενέργειας με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στοχεύει στη μείωση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κύκλου ζωής των προϊόντων και τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.

Ο Κανονισμός, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας είναι οριζόντια και άμεσα εφαρμόσιμος στα κράτη – μέλη προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Ο κατασκευαστής κάθε συσκευής ή προϊόντος υποχρεούται να παρέχει στην αγορά και τα ανταλλακτικά που χρειάζονται τα προϊόντα, ώστε να μπορούν να επισκευαστούν.

-Οι συσκευές και τα προϊόντα που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά οφείλουν να είναι επισκευάσιμα. Η πρόβλεψη αυτή πέρα από το δραστικό περιορισμό της χρήσης των φυσικών πόρων οδηγεί και στην αναβίωση και δημιουργία νέων επαγγελμάτων με τεχνική κατάρτιση και βασική δραστηριότητα τις επισκευές.

-Όλα τα προϊόντα οφείλουν να είναι ανακυκλώσιμα. Τα ειδικά σχήματα  Εκτεταμένης Ευθύνης Παραγωγού (Extended Producers Responsibility Schemes) είναι το κλειδί για τη συγκέντρωση προϊόντων ανά κατηγορία με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης της ανακύκλωσης των συστατικών τους.

Η εισηγήτρια της Επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μετά την ισχυρή πλειοψηφία που συγκέντρωσε η γνωμοδότηση της, υπογράμμισε το ρόλο του Κανονισμού στη διασφάλιση του πεδίου του ανταγωνισμού στα βιώσιμα προϊόντα: «Με τον Κανονισμό αυτό, κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επίτευξη των στόχων της βιομηχανικής  πολιτικής, την τόνωση της προσφοράς και της ζήτησης βιώσιμων αγαθών, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τα προϊόντα που πωλούνται στην εσωτερική αγορά».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024