Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν είμαστε ρομπότ»

«Δεν είμαστε ρομπότ»

Ο Βίρχιλ φαν Ντάικ (εδώ με τον νεαρό Ακε) συγκεντρώνει τα πυρά της παλιάς φρουράς του ολλανδικού ποδοσφαίρου

«Μαδημένες τουλίπες» βρήκε ο Ρόναλντ Κούμαν στην έναρξη της δεύτερης θητείας του ως ομοσπονδιακού προπονητή της Ολλανδίας, ενώ οι βετεράνοι Φαν Μπάστεν και Γκούλιτ αμφισβητούν τα ηγετικά προσόντα του αρχηγού της ομάδας, Φίρχιλ φαν Ντάικ.

Οι Οράνιε ήταν η μεγάλη απογοήτευση των πρώτων αγώνων της προκριματικής φάσης του Euro 2024. Ιστορική ήττα από τη Γαλλία με 4-0 και δύσκολη νίκη επί του Γιβραλτάρ με 3-0, παρά το γεγονός ότι αγωνίζονταν οι αντίπαλοί τους με δέκα παίκτες για σαράντα λεπτά.

Ο Κούμαν δήλωσε σοκαρισμένος από την εικόνα της ομάδας του. «Πρέπει να βελτιωθούμε, είμαι αρκετά σοκαρισμένος από αυτά που έχω δει» έλεγε μετά το ματς με το Γιβραλτάρ.

Απουσίες βασικών παικτών και μια ίωση που έθεσε νοκάουτ πέντε παίκτες απορρύθμισαν τους Ολλανδούς που βρέθηκαν στο μάτι της σκληρής κριτικής του Τύπου. Ο Κούμαν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πρωτόγνωρη κατάσταση:

«Δεν ήταν καλό το παιχνίδι, είμαι αρκετά απογοητευμένος. Επρεπε να παίξουμε καλύτερα. Πρέπει επίσης να έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση. Οσα κάναμε ήταν πολύ λίγα. Ηταν μια κακή εβδομάδα. Πολλοί παίκτες ήταν άρρωστοι. Μετά ηττηθήκαμε με βαρύ σκορ από τη Γαλλία και ακόμα εναντίον του Γιβραλτάρ δεν ήταν αρκετό. Πρέπει να βελτιωθούμε το ταχύτερο δυνατό. Δεν είχα ποτέ τέτοια εβδομάδα στην προηγούμενη θητεία μου στην εθνική ομάδα και ελπίζω να μην ξανασυμβεί».

Αισιοδοξία

Ο εκλέκτορας των Οράνιε ελπίζει πως στο φάιναλ φορ του Nations League, στο οποίο μετέχει και η ομάδα του, όλα θα έχουν βελτιωθεί. Στις 14 Ιουνίου η Ολλανδία αντιμετωπίζει στον πρώτο ημιτελικό την Κροατία στο Ρότερνταμ. Στον άλλο ημιτελικό θα διασταυρωθεί η Ισπανία με την Ιταλία.

Εως τότε ίσως να έχει καταλαγιάσει και η σκόνη που σήκωσαν ξανά οι Φαν Μπάστεν και Γκούλιτ οι οποίοι έστρεψαν τα βέλη τους, για πολλοστή φορά, εναντίον του Φαν Ντάικ. Ειδικά ο Φαν Μπάστεν λειτουργεί σαν να έχει ανοίξει βεντέτα με τον αρχηγό της Ολλανδίας και με την πρώτη ευκαιρία τού επιτίθεται.

Αυτή τη φορά τον κατηγόρησε πως κάνει θόρυβο, χωρίς όμως να λέει τίποτα αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητά του να ηγηθεί της ομάδας. «Ενας καλός αρχηγός πρέπει να σκέφτεται δυνατά, να ξεκαθαρίζει τι συμβαίνει. Αυτός όμως προκαλεί χάος. Αυτό οδηγεί σε παρανοήσεις. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφεύγει ένας αρχηγός».

Συμπαραστάτη στις απόψεις του βρήκε στο πρόσωπο του άλλοτε συμπαίκτη του στη Μίλαν και τους Οράνιε, Ριούντ Γκούλιτ, ο οποίος κατηγόρησε τον Φαν Ντάικ για αλαζονεία και πως παίζει με ασφάλεια.

«Βήματα πίσω»

«Κάνει βήματα προς τα πίσω. Στην Αγγλία ήδη του ασκούν κριτική. Τον επέλεξαν στην κορυφαία ομάδα του κόσμου και νομίζει πως είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους. Βλέποντας όλα αυτά σκέφτομαι «είσαι αρχηγός, πρέπει να δώσεις λύσεις». Ομως το μόνο που κάνει είναι να σχολιάζει για όσα γίνονται ενώπιόν του». Ο Φαν Ντάικ σήκωσε το γάντι λέγοντας πως ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Για την άποψη ωστόσο του Γκούλιτ πως «νομίζει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους», είπε πως δεν έχει ανεβάσει τον πήχη εξωπραγματικά ψηλά για τον εαυτό του.

«Πώς είναι αυτό δυνατόν; Οταν είσαι ποδοσφαιριστής, και το ξέρουν αυτό καλύτερα από τον καθένα, έχεις τις καλές και τις κακές σου στιγμές. Τότε εύχεσαι αυτές οι κακές να μην είναι υπερβολικά κακές. Είναι όμως φυσιολογικό να μην μπορείς να παίζεις πάντα με συνέπεια». Ο Φαν Ντάικ τόνισε επίσης πως τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού, το οποίο είναι πολύ ανθρώπινο. «Στο τέλος είναι ο τρόπος που το χειρίζεσαι όλο αυτό. Προσπαθώ να αποδίδω το καλύτερο σε κάθε παιχνίδι αλλά πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είμαστε ρομπότ. Ισως κάποιοι να το ξεχνούν αυτό» είπε και ολοκλήρωσε λέγοντας γελώντας: «Μεγάλη απάντηση, ε;».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024