Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπερδεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ ο... πρωθυπουργός του Ανδρουλάκη

Μπερδεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ ο… πρωθυπουργός του Ανδρουλάκη

Ενας φόβος είναι πως οι νέες προτάσεις και ζαριές του Ανδρουλάκη έχουν τον κίνδυνο να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη μη ευόδωση σύγκλισης

Οι χρησμοί του Νίκου Ανδρουλάκη για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό ανακατεύουν το πολιτικό σκηνικό αλλά και μεταβάλλουν τα σχέδια και στην όχθη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη δική του διερευνητική εντολή και από την πρώτη κάλπη να προτείνει πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πολιτικό πρόσωπο και σίγουρα όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, φέρνουν την Κουμουνδούρου και τη ΝΔ σε κατάσταση… συμφωνίας.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνώσα παράταξη αποσαφηνίζουν πως πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά «ξορκίζοντας» και πιθανές λύσεις-προτάσεις με «αγνώστους Χ».

Εκ των κοινωνών του πολιτικού σχεδιασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξειδίκευσε την Δευτέρα ακόμη περισσότερο τι σκέφτονται για το θέμα αλλά και τι απεύχονται. Μίλησε για κίνδυνο περιδίνησης που θα ομοιάζει με του 2012 αν ο πρωθυπουργός «δεν είναι εκλεγμένος».

«Αρα λοιπόν, πρωθυπουργός πρέπει να είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος για λόγους που έχουν να κάνουν με την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία και με τον ίδιο τον κοινοβουλευτισμό» είπε ΣΚΑΪ) και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, δεν γίνεται να ψηφίζεις Α και να σου προκύπτει Β».

Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ

Εδώ σημειώνονται και τα πρώτα ελαφρά βέβαια πυρά κατά της Χαριλάου Τρικούπη από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο σημεία: Πρώτον, πως ο διμέτωπος αγώνας και οι ίσες αποστάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιέξοδος δρόμος. Και πως δεν γίνεται να μιλάει το ΠΑΣΟΚ για «σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση και πρόγραμμα» και να το εφαρμόσει με τη ΝΔ.

Τα πυρά αυτά έχουν σημασία αφού ως τώρα τον πόλεμο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ η Κουμουνδούρου τον παρακολουθούσε με απόσταση και απέφευγε να επιτεθεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Ενας φόβος είναι πως οι νέες προτάσεις και ζαριές του Ανδρουλάκη έχουν τον κίνδυνο να χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη μη ευόδωση σύγκλισης (κάτι για το οποίο αντίστροφα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ).

Από την άλλη, υπάρχει ένας έτερος φόβος πως δεν γίνεται συζήτηση για τα προγράμματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης σήμερα για μια σειρά θέματα αλλά έχει μπει το πολιτικό σύστημα σε μια αέναη κουβέντα για τα ονόματα και τις συμπλεύσεις.

Επίσης το γεγονός πως υπάρχει δυνατότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προτείνει πρόσωπο επειδή ακριβώς έχει το δικαίωμα συνταγματικά να λάβει διερευνητική εντολή διαμορφώνει μια ακόμη περίσκεψη στην Κουμουνδούρου για πολιτικό κύκλο που θα τους βρει στο να μην μπορούν να εφαρμόσουν όπως φαντάζονται τη δική τους προοδευτική σύμπραξη.

Οψεις της ξεδίπλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου με τίτλο: «Για μια Προοδευτική Ατζέντα της Επόμενης Δεκαετίας: Στόχοι – Προτεραιότητες – Πολιτικές» που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

«Κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι αυτή που θα έχουμε – είπε – μετά τις εκλογές, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τη ΝΔ. Τέλειωσε η συζήτηση για αυτοδυναμίες» συμπλήρωσε.

«Ακόμη κι αν είχα δυνατότητα για αυτοδυναμία θα επέλεγα κυβέρνηση συνεργασίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρώτιστο είναι να συζητήσουμε τις πολιτικές και όχι απλώς για τα πρόσωπα» υπογράμμισε και έριξε βολή στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εστίαση στο πρόσωπο και όχι στις πολιτικές.

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το κόμμα που κερδίζει έχει τον πρώτο λόγο» ήταν εκ νέου το δικό του μήνυμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024