ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ : Άτυπο debate στο in για τη μάχη του Μαΐου. Τί εννοούν Μητσοτάκης, Τσίπρας, Αδρουλάκης.

Με τον πολιτικό όρο «αλλαγή» και ως νοσταλγοί ενδεχομένως ενός κλίματος παλαιών αναμετρήσεων, κατεβάζουν τα κόμματά τους στην εκλογική μάχη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Καλλιεργούν, για διαφορετικούς λόγους, την ίδια ρητορική ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ενώ σε παρόμοιο μονοπάτι βρίσκεται και η γαλάζια παράταξη. Όμως, υπό τον ισχυρισμό, ότι η ΝΔ έχει το μονοπώλιο του εκσυγχρονισμού και μιλά για τολμηρές αλλαγές παντού.

Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο άκουσμα της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ενδεικτική της στρατηγικής τους για την επόμενη ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το χρονοδιάγραμμα και οι ημερομηνίες – κλειδιά των εκλογών

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από τις συνομιλίες με στελέχη φαίνεται πως, εστιάζουν στην αλλαγή, την οποία μπορεί να φέρει μία προοδευτική κυβέρνηση, και οι νέες πολιτικές.

Στο ΠΑΣΟΚ, πηγές, αναφέρονται στα πρόσωπα, τις νέες πολιτικές και την εφαρμογή του προγράμματος τους.

Από την κυβέρνηση, στα περί αλλαγής που έχουν αναπτύξει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν ότι η ΝΔ μιλά για πολιτική σταθερότητα, με ακόμη πιο τολμηρές αλλαγές παντού, προς όφελος όλων των πολιτών, στο κράτος, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην υγεία κλπ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μιλούν μόνο για πολιτική αλλαγή, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, αλλά με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες ιδέες και το ίδιο ύφος που ηττήθηκαν το 2019.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά είναι τα κομμάτια του παζλ για την αλλαγή

Μετά την προκήρυξη των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται».

Πηγές από την Κουμουνδούρου, εξηγώντας στο in τι νόημα δίνουν στο όρο «αλλαγή», αναφέρονται στον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, που θα αντικαταστήσει το καθεστώς Μητσοτάκη. Το ζήτημα αυτό έχει επισημάνει δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας. Συμπληρώνουν επίσης ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν να ξεδιπλώνουν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων τους σε κάθε τομέα διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώνει τις λεπτομέρειες των προτάσεων του κόμματος και τις αλλαγές σε όλους τους τομείς, όπως πως την παιδεία, οικονομία κλπ. «και όλα αυτά θα είναι τα κομμάτια του παζλ που θα συνθέτουν την αλλαγή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

ΠΑΣΟΚ: Πολιτική αλλαγή, ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική» καλώντας τους «να πάρουμε μαζί μια απόφαση αλλαγής».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζουν με τον όρο αλλαγή, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Επαναλαμβάνουν ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή από τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα. Στελέχη έχουν καταθέσει δημοσία το επιχείρημα πως από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες επιθυμούν μία πολιτική αλλαγή και πως προτιμούν τον «Κανέναν» για πρωθυπουργό, αντί για τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα. Υπογραμμίζουν ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας απέτυχαν στη διακυβέρνηση του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ παρουσίασε την πρώτη ψηφιακή του καμπάνια στα social media, με κεντρικό σύνθημα «Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής» και κύριους παραλήπτες τους νέους.

Η ψηφιακή καμπάνια επιχειρεί να ανοίξει τη διαβούλευση με τους πολίτες μέσω της Ψηφιακής Κοινωνίας digitalsociety.gr όπου είναι αναρτημένο το πρόγραμμα του Κινήματος.

_*Αυτή η χώρα, γεννά θυμό, γιατί αποφασίζουμε για εκείνη πάντα με θυμό.*_
_*Όμως αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.*_
_*Και μαζί να αποφασίσουμε σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε.*_
_*Μπες στο digitalsociety.gr και κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής.*_

Μητσοτάκης: Μπροστά αλλάζοντας τη χώρα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βάζει στο τραπέζι το επιχείρημα του εκσυγχρονισμού και μιλά για συνέχεια της διακυβέρνησης, η οποία βελτίωση την οικονομία και άλλους τομείς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί σε ανάγκη αλλαγής, όμως, υπό την έννοια των αλλαγών σε μία σειρά από τομείς στη λειτουργία του κράτους. Αφορμή ήταν οι διαμαρτυρίες των πολιτών, και κυρίες των νέων, μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια», αναφέρε ο κ. Μητσοτάκης κατά την προκήρυξη της ημερομηνίας των εκλογών.

Χθες στη Λαμία, έθεσε εκ νέου το δίλημμα «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό;» και πρόσθεσε θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr