Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μύκονος: Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο για τις αυθαιρεσίες

Μύκονος: Στον Πάνορμο το μικτό κλιμάκιο για τις αυθαιρεσίες

Στον Πάνορμο της Μυκόνου βρέθηκε σήμερα το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να κάνει «αυτοψία» στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι του μικτού κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της αυτοψίας που κάνουν στη Μύκονο, με αφορμή τη «μαφιόζικού τύπου» επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού και του απειλητικού και συκοφαντικού μηνύματος σε άλλη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Μετά την αυτοψία στο χώρο κοντά στους Κάτω Μύλους, στη Χώρα της Μυκόνου, που έγιναν έλεγχοι για αυθαιρεσίες τη Δευτέρα, σήμερα το μικτό κλιμάκιο βρέθηκε στον Πάνορμο.

Τι έχει γίνει στον Πάνορμο

Ο Πάνορμος ήταν για πολλά χρόνια μία σχετικά ερημική παραλία της Μυκόνου. Φωτογραφίες της δεκαετίας του 1980 αποτυπώνουν ένα κλασικό κυκλαδίτικο τοπίο της εποχής, χωρίς δόμηση, ένα εστιατόριο και μια μεγάλη παραλία. Παρότι με τα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε αρκετή οικοδόμηση, εντούτοις ο χαρακτήρας μιας ανοιχτής και προσβάσιμης παραλίας διατηρήθηκε.

Ωστόσο από ένα σημείο και μετά ο χαρακτήρας της παραλίας άρχισε να αλλάζει, με επίκεντρο ένα «κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος» που σταδιακά άρχισε να «επεκτείνεται και προς την παραλία και προς την πλαγιά προς τα πίσω, με παρκινγκ, «πέργκολες» και διάφορες άλλες κατασκευές. Το κατάστημα αυτό είναι το Principote de Mykonos.

Όμως, πρόκειται για μια περιοχή προστατευόμενη πολλαπλά, τόσο από το ΠΔ (ΦΕΚ 243 Δ/8-03-2005) που καθορίζει ζώνη οικιστικού ελέγχου στη Μύκονο και προσδιορίζει την τα σημεία εκβολής ρεμάτων όπως του Πανόρμου ως βιοτόπους, όσο και από την αρχαιολογική νομοθεσία αφού κοντά βρίσκονται οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι του Μαραθιού και της Μαυροσπηλιάς. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση απέχει περίπου 245 μέτρα από τη ζώνη προστασία του Μαραθιού και περίπου 30-35 μ. από τη ζώνη προστασίας της Μαυροσπηλιάς.

Όμως, πέραν αυτού στη Μύκονο συχνά εντοπίζονται αρχαιότητες σε διάφορα σημεία, άρα οποιαδήποτε εκσκαφή ή άλλο ανάλογο έργο απειλεί να καταστρέψει και αρχαιότητες. Πέραν αυτών, η Μύκονος έχει ένα συνολικό χαρακτήρα προστασίας, που έχει να κάνει με τους προστατευόμενους οικισμούς, τις αρχαιότητες αλλά και το ίδιο το φυσικό κάλλος. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε χτίζεται πάνω στη Μύκονο οφείλει να έχει έγκριση όχι μόνο της πολεοδομίας αλλά και της Αρχαιολογικής Yπηρεσίας.

Ολοκλήρωσαν τον έλεγχο

Το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού βρέθηκε για περίπου τρεις ώρες στο χώρο της παραλίας, όπου έχουν καταγγελθεί αρκετές παρανομίες, προκειμένου να καταγράψουν με ακρίβεια τι έχει συμβεί.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024