Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στη διάρκεια του Ραμαζανιού

Μέση Ανατολή: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν στη διάρκεια του Ραμαζανιού

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συνομίλησαν για δεύτερη φορά τηλεφωνικά μέσα σε μερικές ημέρες και συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του μήνα του Ραμαζανιού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αντίστοιχα ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν (φωτογραφίες αρχείου, επάνω, από το Reuters), συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, μετέδωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Δευτέρα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τηλεφωνικά για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, σημείωσε το πρακτορείο. Η προηγούμενη συνομιλία τους έγινε την περασμένη Τετάρτη.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, συζητήθηκε αριθμός θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος υπό το φως της τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου μήνα του Ραμαζανιού», σύμφωνα με το SPA.

Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν – με τη μεσολάβηση του Πεκίνου – ν’ αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, έπειτα από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και επέτεινε συγκρούσεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, από την Υεμένη ως τη Συρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Θρίαμβος της Κίνας

Αυτή η εξομάλυνση αποτελεί θρίαμβο της Κίνας, η οποία σημειώνει αξιοσημείωτη είσοδο στην περιφερειακή διπλωματική σκηνή, έχοντας ενορχηστρώσει αυτή τη συμφωνία.

«Είναι μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και διπλωματικό», τονίζει ο Ντενίς Μποσάρ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Είναι επίσης μια επιτυχία για το Ιράν, καθώς η συμφωνία θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την απομόνωσή του από την αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024