Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαδηλώσεις στο Ισραήλ: Αναβάλλεται η ανακοίνωση Νετανιάχου για αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ: Αναβάλλεται η ανακοίνωση Νετανιάχου για αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο Ισραήλ, αλλά και την ανησυχία συμμάχων της χώρας.

Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

«Nα σταματήσει αμέσως η μεταρρύθμιση

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, έπειτα από μια νύκτα που σηματοδοτήθηκε από συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Τελ-Αβίβ.

«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία».

«Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να προβεί σήμερα το πρωί σε δηλώσεις και ενδέχεται να αποδεχθεί μια παύση στη μεταρρύθμιση, συμμορφούμενος με την έκκληση του Χέρτσογκ.

«Συμβιβασμός»

Χθες, Κυριακή, το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή εκ μέρους του Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος την προηγουμένη είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών.

Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αμφισβητείται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, βρίσκεται στη ρίζα μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο το δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη πως η νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη σταματήσει, η κοινοβουλευτική νομοπαρασκευαστική επιτροπή ψήφισε σήμερα το πρωί υπέρ ενός από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των ανησυχιών των επικριτών της: πρόκειται για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη διαδικασία διορισμού των δικαστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας κρίσιμης σημασίας σύμμαχος του Ισραήλ, εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» και υπογράμμισαν «την κατεπείγουσα ανάγκη για συμβιβασμό».

«Οι δημοκρατικές αξίες υπήρξαν πάντα και οφείλουν να παραμείνουν ένα χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουάτσον.

«Οι θεμελιώδεις αλλαγές για ένα δημοκρατικό σύστημα θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

«Τρέλα»

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι μια απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, ο αρχηγός της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, για τον οποίο «ο Νετανιάχου μπορεί να απομπέμπει τον Γκάλαντ, όμως δεν μπορεί να αποπέμψει την πραγματικότητα και δεν μπορεί να αποπέμψει τον λαό του Ισραήλ ο οποίος αντιτίθεται στην τρέλα του συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Λαπίντ είχε χαιρετίσει τις δηλώσεις του Γκάλαντ, χαρακτηρίζοντάς τις «θαρραλέο βήμα (…) για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Δύο βουλευτές του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου του οποίου μέλος είναι ο Γκάλαντ, εξέφρασαν εξάλλου μέσω του Twitter την υποστήριξή τους στον απομπεμφθέντα υπουργό Άμυνας, θέτοντας έτσι το ζήτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην πλειοψηφία της, εφόσον προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το βράδυ της Πέμπτης, ο Νετανιάχου, ο οποίος είχε μέχρι τότε αποφύγει τις δηλώσεις για το θέμα αυτό, δεσμεύθηκε «να βάλει τέλος στη διαίρεση στους κόλπους του λαού», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση.

Την επομένη ανακλήθηκε στην τάξη από τη δικαιοσύνη, η οποία έκρινε «παράνομη» τη δημόσια παρέμβασή του, δεδομένου ότι διεξάγονται σε βάρος του δίκες για διαφθορά.

Και την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στον πρωθυπουργό προθεσμία μιας εβδομάδας για να απαντήσει στο αίτημα μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ζητούσε να τιμωρηθεί για «προσβολή δικαστηρίου» μετά την ομιλία αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024