«Ο Μακρόν αρνείται να φορολογήσει τα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών ενώ η επίλυση του προβλήματος των συντάξεων θα πέσει στους ώμους των εργαζομένων»

Ενώ εκατομμύρια Γάλλοι βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό, την ίδια στιγμή μόνο 25 Γάλλοι διαθέτουν περιουσία που ξεπερνάει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο CEOWORLD, που εξειδικεύεται στις επιχειρήσεις, ο Barnard Arnault ήταν ο πλουσιότερος Γάλλος, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 180,7 δισ. δολ, ακολουθούμενος από τους Francoise Bettencourt (71,9 δισ. δολ.), Rodolphe Saade (41,4 δισ. δολ.) και Francois Pinault (34,0 δισ. δολ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι στη σύνταξη στα 64;

Ο Alain Wertheimer είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, με 33,0 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Gerard Wertheimer κατέλαβε την 6η θέση με προσωπική περιουσία 33,0 δισ. δολ., ακολουθούμενος από τον Emmanuel Besnier με 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Vincent Bollore βρίσκεται στην 8η θέση με περιουσία 9,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Xsvier Niel (8,5 δις. Δολ.) κατέλαβε την 9η θέση μεταξύ των 10 πλουσιότερων ανθρώπων στη Γαλλία.

Οι 25 πλουσιότεροι Γάλλοι

 1. Barnard Arnault & Οικογένεια : $180.7 billion
 2. Francoise Bettencourt Meyers & Οικογένεια: $71.9 billion
 3. Rodolphe Saade & Οικογένεια: $41.4 billion
 4. Francois Pinault & Οικογένεια: $34.0 billion
 5. Alain Wertheimer: $33.0 billion
 6. Gerard Wertheimer: $33.0 billion
 7. Emmanuel Besnier: $18.9 billion
 8. Vincent Bollore & Οικογένεια: $9.0 billion
 9. Xsvier Niel: $8.5 billion
 10. Nicolas Puech: $8.3 billion
 11. Carrie Perrodo & Οικογένεια: $7.9 billion
 12. Laurent Dassault: $7.4 billion
 13. Thierry Dassault: $7.4 billion
 14. Marie-Helene Habert-Dassault: $7.4 billion
 15. Alain Merieux & family: $6.7 billion
 16. Jean-Michel Besnier: $6.6 billion
 17. Marie Besnier Beauvalot: $6.6 billion
 18. Stephane Bancel: $5.8 billion
 19. Danielle Bellon & Οικογένεια: $4.4 billion
 20. Marc Ladreit de Lacharriere: $3.9 billion
 21. Martin & Olivier Bouygues: $3.7 billion
 22. Patrick Drahi: $3.6 billion
 23. Mohed Altrad: $3.3 billion
 24. Gilles Martin: $3.2 billion
 25. Charles Edelstenne: $2.9 billion

Μια εναλλακτική λύση

Ωστόσο για πολλούς στη Γαλλία, οι δυσμενείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό οφείλονται στους δισεκατομμυριούχους. Πολιτικοί που πρόσκεινται στην αριστερά πιστεύουν ότι  η φορολόγηση των ζάμπλουτων Γάλλων θα ήταν καλύτερος τρόπος για να καλυφθεί το έλλειμμα στο κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα.

Σε παλαιότερο άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν ότι συγκεκριμένα, «ο Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης του γαλλικού ομίλου πολυτελείας LVMH, έχει γίνει εξιλαστήριο θύμα, με διαδηλωτές σε πρόσφατες πορείες να φέρουν πινακίδες με το πρόσωπό του σε μια αφίσα «Καταζητείτε», προτρέποντάς τον να κάνει περισσότερα για το κοινό καλό».

Ένας ηλικιωμένος διαδηλωτής κρατά ένα πλακάτ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Παρίσι. Το σύνθημα γράφει «Ζητώ ψυχιατρική εξέταση του Εμμανουέλ Μακρόν». REUTERS/Γκονζάλο Φουέντες

Ο François Ruffin, βουλευτής στη συμμαχία Nupes, συνδέει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων και τον τρόπο που κατανέμεται ο πλούτος στου Γάλλους. «Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν γίνει πλουσιότεροι από την πανδημία του κορονοϊού, ο Μακρόν αρνείται να φορολογήσει τα απροσδόκητα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών μας και κατά κάποιο τρόπο όλη η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των συντάξεων πρέπει να πέσει στους ώμους των εργαζομένων;» είπε σε συνέντευξή του. Η Oxfam δήλωσε ότι το μόνο που θα χρειαζόταν ήταν ένας φόρος 2% στους δισεκατομμυριούχους της Γαλλίας για να καλύψουν το ετήσιο έλλειμμα των 12 δισ. ευρώ που αναμενόταν 2027.

Φορολόγηση μόνο 3% στις 370 πλουσιότερες οικογένειες

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή του το 2017, ο Μακρόν ονομάστηκε «πρόεδρος των πλουσίων» από τους αντιπάλους για την ατζέντα του υπέρ των επιχειρήσεων. Η κυβέρνησή του μείωσε τους φόρους που πληρώνουν οι εταιρείες, μείωσε τα επιδόματα ανεργίας και, το πιο αμφιλεγόμενο, απέρριψε τον φόρο περιουσίας.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης του Μακρόν τη βλέπουν ως μέρος μιας σειράς πολιτικών που ευνοούν τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις έναντι των εργαζομένων . Σύμφωνα με τους Γάλλους ευρωβουλευτές Aurore Lalucq και Gabriel Zucman, στη Γαλλία «οι 370 πλουσιότερες οικογένειες φορολογούνται μόνο με 2 έως 3%».

«Οι επιλογές που έκανε ο Μακρόν στο συνταξιοδοτικό μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες» εκτιμά στο άρθρο της στους Financial Times η Leila Abboud. «Για να καλύψει τα ελλείμματα που προκαλούνται από τη μείωση των εργαζομένων για κάθε συνταξιούχο τις επόμενες δεκαετίες, θέλει όλοι να εργάζονται περισσότερο. Είναι ένα βάρος που βαραίνει περισσότερο τα άτομα που ξεκινούν να εργάζονται σε μικρότερη ηλικία και τα άτομα με σωματικά δύσκολες δουλειές» προσθέτοντας όμως πως «οι ιδέες -από την αριστερά- δεν βγάζουν νόημα από οικονομική άποψη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για να κάνεις καλή πολιτική».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr