Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέιλορ Σουίφτ για... πρόεδρος

Τέιλορ Σουίφτ για… πρόεδρος

Η 33χρονη σουπερστάρ της ποπ, γνωστή για τις εξομολογητικές επιτυχίες της για την αγάπη, τον σπαραγμό και τη γυναικεία φύση, ίσως βρήκε το κλειδί για να λέει τη γνώμη της γεφυρώνοντας το πολιτιστικό και πολιτικό χάσμα της Αμερικής

Τις ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι ο άνθρωπος που θα θεραπεύσει την πολωμένη Αμερική. «Ηρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική, να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία», διακήρυξε. Περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η θερμοκρασία της χώρας παραμένει επικίνδυνα υψηλή.

Υπάρχει άραγε κάποιος ικανός να ενώσει την Αμερική, την ώρα μάλιστα που ο Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τη δικαστική του περιπέτεια σε επικοινωνιακό σόου, προκειμένου να κατεβάσει τους οπαδούς του στον δρόμο ποντάροντας στην πόλωση;

Πρόσφατη έρευνα δίνει μια αναπάντεχη απάντηση: η σταρ της ποπ Τέιλορ Σουίφτ. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών αγοράς Morning Consult, 53% των ενήλικων Αμερικανών δηλώνουν θαυμαστές της τραγουδίστριας της κάντρι που μετατράπηκε σε δύναμη της ποπ και άνοιξε την τελευταία της περιοδεία με μια συναυλία 3 ωρών και 15 λεπτών με 44 τραγούδια στην Αριζόνα την περασμένη εβδομάδα.

Η σταρ της ποπ έχει ποσοστά που ο Μπάιντεν και ο Τραμπ μόνο να ονειρευτούν μπορούν, πετυχαίνοντας έναν ασυνήθιστο συνδυασμό: είναι προοδευτική, αλλά οι συντηρητικοί τη λατρεύουν.

Οπως σημειώνουν οι «Sunday Times», σε μια εποχή που δύσκολα θα μπορούσες να πείσεις τους μισούς ενήλικες Αμερικανούς να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε έστω και ελάχιστα πολιτικό, η βάση των οπαδών της Σουίφτ καλύπτει όλες τις κομματικές πεποιθήσεις. Περιλαμβάνει το 45% όσων ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020, καθώς και το 58% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η 33χρονη Σουίφτ υποστηρίζει αδιαμφισβήτητα τις πολιτικές των Δημοκρατικών, όπως ο έλεγχος των όπλων, ο γάμος των ομοφύλων και τα δικαιώματα στην άμβλωση. Μήπως η Τέιλορ Σουίφτ, γνωστή για τις εξομολογητικές επιτυχίες της για την αγάπη, τον σπαραγμό και τη γυναικεία φύση, βρήκε το κλειδί για να λέει τη γνώμη της γεφυρώνοντας το πολιτιστικό και πολιτικό χάσμα της Αμερικής; Η Ανα Καστιγέχος, διοργανώτρια των συναυλιών της, το πιστεύει. «Η Τέιλορ έχει το μοναδικό ταλέντο ως τραγουδοποιός να κάνει οποιονδήποτε άνθρωπο να αισθάνεται ότι είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας που αφηγείται το τραγούδι, ανεξάρτητα από το πολιτικό ή οικονομικό του υπόβαθρο», λέει.

Γεννημένη στην Πενσιλβάνια, η καριέρα της ξεκίνησε το 2006 στο Νάσβιλ, όταν, σε ηλικία 16 ετών, υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία μουσικής κάντρι – ένα συντηρητικό είδος μουσικής που αγαπήθηκε από τις λευκές, αγροτικές κοινότητες και περιείχε συνήθως εύπεπτα, συντηρητικά μηνύματα.

«Η Τέιλορ έκανε το ντεμπούτο της λίγα χρόνια αφότου το γυναικείο συγκρότημα Dixie Chicks μπήκε στη μαύρη λίστα της κάντρι μουσικής επειδή τάχθηκε κατά του Τζορτζ Μπους και του πολέμου στο Ιράκ», λέει η Μπρίτανι Σπανός, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό «Rolling Stone» και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου δίδαξε ένα μάθημα για τη Σουίφτ. «Νομίζω ότι αυτό είχε τεράστια επίδραση πάνω της».

Το 2012 η Σουίφτ δήλωσε στο περιοδικό «Time» ότι δεν μιλούσε για την πολιτική επειδή δεν ένιωθε αρκετά ενημερωμένη για να «λέει στους ανθρώπους ποιον να ψηφίσουν». Μέχρι τις εκλογές του 2016, ωστόσο, είχε αποκαλύψει ότι στήριζε τον Ομπάμα. Διέθετε περισσότερους από 90 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram. Η προσδοκία ήταν ότι θα ακολουθούσε τις Μπιγιονσέ, Τζένιφερ Λόπεζ και Μαντόνα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον στον αγώνα της με τον Τραμπ για την προεδρία. Δεν το έκανε. Ομως στις εκλογές του 2020 υποστήριξε τον Μπάιντεν ανοιχτά. Το ερώτημα «Ποιον ψηφίζει η Τέιλορ Σουίφτ;» έγινε κορυφαία αναζήτηση στο Google και αυτή η αβεβαιότητα είχε ως αποτέλεσμα να τη διεκδικήσουν και τα δύο στρατόπεδα – ακόμα και οι λευκοί ρατσιστές την υιοθέτησαν ως «Αρια θεά», επειδή τα πρώτα τραγούδια της ήταν συντηρητικά.

Τον Νοέμβριο του 2018 η Σουίφτ έκανε την πρώτη της σαφώς πολιτική δήλωση – μια ανάρτηση στο Instagram που υποστήριζε δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών στο Τενεσί. Μέσα σε 24 ώρες η εθνική εγγραφή ψηφοφόρων είχε εκτοξευθεί κατά 65.000. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ, ο οποίος είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τη Σουίφτ «καταπληκτική», ανακοίνωσε ότι του άρεσε «πολύ λιγότερο». Τα τραγούδια της έγιναν πιο πολιτικά στο άλμπουμ «Lover» του 2019. Η Σουίφτ έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δημοτικότητά της και στους οπαδούς της κάντρι μουσικής που την πρωτοσυνάντησαν ως μια απολιτική έφηβη που τραγουδούσε για ζητήματα καρδιάς.

Η πανδημία διεύρυνε την απήχησή της

Τα τραγούδια της έγιναν πιο πολιτικοποιημένα με το άλμπουμ «Lover» του 2019, το οποίο περιείχε το τραγούδι «The Man», έναν σατιρικό ύμνο για τη μεταχείριση των γυναικών από τα μέσα ενημέρωσης, και το «You Need to Calm Down», στο βίντεο του οποίου πρωταγωνιστούσαν πολλές προσωπικότητες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το βίντεο καταλήγει με την έκκληση προς τη Γερουσία των ΗΠΑ να ψηφίσει νομοσχέδιο που κατοχύρωνε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, κάτι που τελικά έγινε το 2021.

Η πανδημία απλώς διεύρυνε την απήχησή της. Το 2020 η Swift κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, το «Folklore» και το «Evermore», που συνδύαζαν την indie folk με συνθεσάιζερ και ηλεκτρικές κιθάρες, κερδίζοντας πολλούς λάτρεις του ακουστικού ροκ. Τα διαδοχικά άλμπουμ της που σπάνε ρεκόρ και η εκτιμώμενη αξία της που ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια δολάρια σημαίνουν ότι η έκφραση οποιασδήποτε προοδευτικής άποψης είναι πλέον απίθανο να έχει μόνιμο αντίκτυπο στη θέση της στους θαυμαστές της. «Αν έβγαινε και έλεγε «είμαι υπέρμαχος της κατάργησης των φυλακών», που είναι μια αρκετά προωθημένη άποψη στην Αμερική, νομίζω ότι ο κόσμος θα ενδιαφερόταν πολύ για την κατάργηση των φυλακών και θα άρχιζε να διαβάζει την Αντζελα Ντέιβις», γράφουν αναλυτές. «Θα έπρεπε να κάνει κάτι όπως να ταχθεί υπέρ του Τραμπ για να χάσει τους θαυμαστές της».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024