Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σπάνιο χρυσό νόμισμα επιστρέφει στην Ελλάδα - Η τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία του 2020

Σπάνιο χρυσό νόμισμα επιστρέφει στην Ελλάδα – Η τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία του 2020

Επιστρέφουν στη γενέθλια γη 29 αρχαιότητες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Στην επιστροφή ενός ανεκτίμητου θησαυρού στην Ελλάδα προχώρησε η Νέα Υόρκη, με 29 ελληνικές αρχαιότητες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη να επιστρέφουν στη γενέθλια γη.

Οι 29 αρχαιότητες, που κατασχέθηκαν μετά από έρευνες για υποθέσεις λαθρεμπορίου, ξεπερνούν σε αξία τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Ξεχωρίζει ένα εξαιρετικά σπάνιο χρυσό νόμισμα το οποίο παραπέμπει στις ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα. Το 2020 είχε σημειώσει ρεκόρ ως το ακριβότερο νόμισμα που πωλήθηκε ποτέ.

Η τελετή επαναπατρισμού των 29 αρχαιοτήτων που χρονολογούνται ακόμα και από το 5.000 π.Χ., σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Ο ειδικός πράκτορας Εσωτερικής Ασφαλείας της Νέας Υόρκης Ivan J. Arvelo, επεσήμανε την ιδιαίτερη ευαισθησία που υπάρχει σε υποθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων, καθώς η αρχαία Ελλάδα αναγνωρίζεται ως «το λίκνο του δυτικού πολιτισμού».

Μεταξύ των επαναπατρισθέντων αντικειμένων, είναι το νόμισμα «Eid Mar», το οποίο πωλήθηκε σε ανώνυμο πλειοδότη στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι 3,5 εκατ. δολαρίων μέσω του οίκου δημοπρασιών Roma Numismatics στο Λονδίνο.

Ωστόσο, το νόμισμα είχε εισαχθεί λαθραία στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού πρώτα επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να πωληθεί στη Γερμάνια. Η εισαγγελία του Μανχάταν προχώρησε στην κατάσχεση του νομίσματος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιανουάριο συνελήφθη στέλεχος οίκου δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη μετά από έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία σχετιζόταν με την πώληση δύο νομισμάτων, μεταξύ των οποίων και το Eid Mar.

Το πορτραίτο του Βρούτου και η αναγραφή «Eid Mar»

Μόνο τρία από τα χρυσά νομίσματα της σειράς είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί. Το νόμισμα, σύμφωνα με το CNN, φέρει το πορτραίτο του Μάρκου Ιούνιου Βρούτου, ο οποίος ενορχήστρωσε τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα το 44 π.Χ. καθώς και τα στιλέτα που χρησιμοποιήθηκαν από τους φονιάδες του.

Αναγράφεται η φράση «Eid Mar» ή αλλιώς «Ides of March», μια αναφορά στην ημερομηνία του θανάτου του Καίσαρα.

Το νόμισμα κόπηκε δύο χρόνια μετά τη δολοφονία, το 42 π.Χ., προκειμένου να πληρωθούν τα στρατεύματα του Βρούτου, όταν υποχρεώθηκαν ο ίδιος και οι συνεργάτες του να εγκαταλείψουν τη Ρώμη.

Ο ελληνικός θησαυρός

Οι υπόλοιπες αρχαιότητες που επαναπατρίζονται περιλαμβάνουν ένα μπρούτζινο καλυκοειδή κρατήρα από το 350 π.Χ., ένα δοχείο που χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση ανθρώπινων λειψάνων και μια συλλογή με μορφές ανθρώπων και ζώων από το 5.000 – 3.500 π.Χ. που είχαν πωληθεί σε ιδιώτες συλλέκτες στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Η εν λόγω συλλογή ονομάζεται «Νεολιθική Οικογενειακή Ομάδα» και αξίζει 3 εκατομμύρια δολάρια. Έως την κατάσχεση της η εν λόγω συλλογή βρισκόταν σε έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (MIT) της Νέας Υόρκης στο οποίο είχε παραχωρηθεί με τη μέθοδο του δανεισμού.

Πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ισχυρίζεται ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (MIT) έχει στη συλλογή του περίπου 1.000 αντικείμενα που συνδέονται με διακινητές και λαθρεμπόρους.

Η Νέα Υόρκη έχει επιστρέψει 950 αρχαιότητες αξίας άνω των 160 εκατ. δολαρίων σε 17 χώρες από τον Ιανουάριο του 2022, οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο εισαγγελέας Alvin Bragg, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Περιλαμβάνουν ακόμη, περίπου 200 κλεμμένα αντικείμενα που επιστράφηκαν στο Πακιστάν τον περασμένο Νοέμβριο, αρκετά από τα οποία συνδέονται με τον ινδοαμερικανό έμπορο αρχαιοτήτων Σούμπας Καπούρ, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ινδία τον περασμένο Νοέμβριο σε δέκα χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπορία.

Ακόμη 60 αντικείμενα επέστρεψαν στην Ιταλία, ανάμεσά τους και μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς, τα οποία κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024