Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική Ελλάδος: Ψάχνοντας ξανά την… Βραζιλία (vids)

Εθνική Ελλάδος: Ψάχνοντας ξανά την… Βραζιλία (vids)

Με στόχο την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις η Εθνική ομάδα ξεκινά το ταξίδι της στα προκριματικά του Euro 2024. Τι μεσολάβησε από την τελευταία φορά, στη Βραζιλία…

Η δεύτερη ευκαιρία έχει ήδη εξασφαλιστεί από το περασμένο καλοκαίρι μέσω του Nations League. Απόψε (21:45) όμως η Εθνική μας ομάδα μπαίνει στο… κυρίως μενού στον δρόμο για το Euro 2024 καθώς ξεκινάει την πορεία της στα προκριματικά με αντίπαλο το αδύναμο Γιβραλτάρ σε έναν τόπο γεμάτο αναμνήσεις. Στο ιστορικό Αλγκάρβε της Πορτογαλίας όπου το μαγικό καλοκαίρι του 2004 η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρωσία, αλλά εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro, για να φτάσει τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου.

Όσα ζήσαμε βέβαια τότε μοιάζουν πια αρκετά μακρινά. Όπως και εκείνα που βιώσαμε δέκα χρόνια αργότερα. Στο Μουντιάλ που έλαβε χώρα στα γήπεδα της Βραζιλίας, στην τελευταία συμμετοχή της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση. Για να ακολουθήσουν οκτώ «μαύρα» χρόνια γεμάτα από αποτυχίες και ένα διαρκές πισωγύρισμα σε εποχές που νομίζαμε πως είχαν παρέλθει οριστικά για τη γαλανόλευκη.

Διαβάστε επίσης: Ο Γιάννης κλείνει το μάτι στον Παπαγιάννη (vids)

Από το ένα πέναλτι μακριά από τους «8» του κόσμου, στο απόλυτο τίποτα. Τι συνέβη τα επόμενα χρόνια; Δύο απογοητευτικές παρουσίες σε προκριματικά Euro. Για τη διοργάνωση του 2016 η Εθνική κατάφερε να τερματίσει τελευταία σε όμιλο με Βόρεια Ιρλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Φινλανδία και Νησιά Φερόε, έχοντας μάλιστα πάρει μόλις μία νίκη σε δέκα ματς. Για τη διοργάνωση του 2020, η Ελλάδα το… πάλεψε κάπως περισσότερο, ωστόσο τερμάτισε τρίτη, πίσω από την απόλυτη -με 10Χ10- Ιταλία και τη Φινλανδία. Βοσνία, Αρμενία και Λιχτενστάιν τερμάτισαν από κάτω.

Εκεί που έδειξε καλό πρόσωπο η Εθνική, ήταν στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο πίσω από το Βέλγιο, αφήνοντας πίσω της Βοσνία, Εσθονία, Κύπρο και Γιβραλτάρ, αλλά στα μπαράζ έπεσε στη μετέπειτα φιναλίστ, Κροατία, που προκρίθηκε στην τελική φάση με νίκη 4-1 και ισοπαλία 0-0 στη ρεβάνς. Στα προκριματικά του πρόσφατου Μουντιάλ, η Εθνική βγήκε τρίτη πίσω από Ισπανία και Σουηδία, με την οποία πάλεψε για ένα διάστημα για τη δεύτερη θέση, χωρίς επιτυχία. Γεωργία και Κόσοβο συμπλήρωσαν το γκρουπ.

Ούτε όμως στα δύο πρώτα Nations League κατάφερε κάτι η Εθνική. Την πρώτη φορά τερμάτισε τρίτη σε όμιλο με Φινλανδία, Ουγγαρία και Εσθονία ενώ την επόμενη φορά ήρθε δεύτερη πίσω από τη Σλοβενία σε όμιλο με Κόσοβο και Μολδαβία. Η τρίτη ήταν και φαρμακερή, με την Ελλάδα να παίρνει την πρώτη θέση διά περιπάτου κόντρα σε Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία και Κύπρο. Η πρωτιά της έδωσε την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία της UEFA ενώ της εξασφάλισε μία δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί στο Euro μέσω των προκριματικών.

Στη συνέντευξη Τύπου του αγώνα με το Γιβραλτάρ, ο Γκουστάβο Πογέτ ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η πρόκριση μέσα από αυτή τη διαδικασία και όχι από την… πισινή του Nations League. H παρουσία της Γαλλίας και της Ολλανδίας βέβαια, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιστρέψει σε μία μεγάλη διοργάνωση, δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά και να βάλει τέλος σε αυτό το σερί αποτυχιών.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024