Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Τον Βενιζέλο έχει στο μυαλό του ο Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό; - Τι θα απαντούσε στην πρόταση;

Εκλογές: Τον Βενιζέλο έχει στο μυαλό του ο Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό; – Τι θα απαντούσε στην πρόταση;

Τα όσα ακολούθησαν των δηλώσεων Ανδρουλάκη ταράζουν τα «νερά» στα κόμματα και προκαλούν συγκρούσεις, οι οποίες όλο και θα εντείνονται ενόψει εκλογών.

Δεν λένε να σβήσουν οι «φωτιές» που άναψε στο πολιτικό σκηνικό η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με αρχηγό τρίτο πολιτικό πρόσωπο – και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα – μετά τις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες, όπως όλα προμηνύουν, δύσκολα θα δώσουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση κυβερνητικών στελεχών, με πολλά εξ αυτών να κάνουν λόγο για «θεσμική ασέβεια» από πλευράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, όπως λένε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, «η πρόταση Ανδρουλάκη στερείται σοβαρότητας».

Επιπλέον, σημειώνουν, όταν κάποιος κάνει μία σοβαρή πρόταση, θα πρέπει να την κάνει ολοκληρωμένα και να προτείνει κάποιον – κάτι που δήλωσε, εξάλλου, και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, προκαλώντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη.

Η ΝΔ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιστεύει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να εννοεί και τον εαυτό του για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Τι λέει στο MEGA ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μετά τη δήλωση Ανδρουλάκη, ωστόσο, που ξεκαθάρισε ότι μιλάει για πολιτικό πρόσωπο και όχι για κάποιον τεχνοκράτη, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το πρόσωπο αυτό είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, που μίλησαν στο MEGA, δεν αναιρείται κάτι τέτοιο ακόμα.

«Προς το παρόν, ας κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι πλέον όλοι συζητούν και αντιμετωπίζουν το σενάριο μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ως εξίσου λογικό, θεμιτό και πιθανό με το σενάριο μιας μονοκομματικής κυβέρνησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: «Ρωτήστε τον ίδιο τι εννοούσε»

Εν τω μεταξύ, ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να συγκεντρώνει τα πυρά τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την πρότασή του κλήθηκε να σχολιάσει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που τον αφορά είναι το μέλλον της χώρας με ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση.

«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, το οποίο πιστεύω ότι απαιτεί η σιωπηλή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό εξακολουθώ να αγωνίζομαι και γι’ αυτό διεκδικώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού – για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε».

Την ίδια ώρα, τα «γαλάζια» στελέχη μιλούν για θεσμική ασέβεια του Νίκου Ανδρουλάκη, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οικονόμου: «Πολιτικά εξωφρενική η δήλωση Ανδρουλάκη»

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο ‘άγνωστος Χ’. Καλεί να τον ψηφίσουν, αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας ‘άγνωστος Χ’. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό», σημείωσε.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Ανδρουλάκης μάς έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον ‘άγνωστο Χ’».

Σκέρτσος: «Όροι που προσβάλλουν τη δημοκρατία»

«Δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο ‘παιχνίδι’, που προσβάλλουν την ίδια την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Αυτογκόλ Ανδρουλάκη»

«Είναι αυτογκόλ που άθελά του πριμοδοτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν συζητά άλλον πρωθυπουργό», τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Και ξεκαθάρισε: «Ακόμα κι αν υπό διάφορες καραμπόλες, μου λέγανε να ψηφίσω άλλον, δεν θα τον ψήφιζα. Εγώ ψηφίζω μόνο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Δεν με ενδιαφέρει άλλος, καθόλου».

Για «καθεστωτισμό Μητσοτάκη», μιλά το ΠΑΣΟΚ

«Ο καθεστωτισμός του κυβερνώντος κόμματος ξεπερνά κάθε προηγούμενο», απάντησε με ανάρτησή του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Απαιτεί πια από τον Πρόεδρο μας να δηλώσει ότι θα τον προτείνει ως επόμενο πρωθυπουργό! Για την απάντηση στην πρωτοφανή αυτή απαίτηση αρμόδιος είναι ένας και μόνο: Ο ελληνικός λαός», ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να ανοίξει τα χαρτιά του ο Ανδρουλάκης»

Όχι σε ενδεχόμενο συνασπισμό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ λένε από την Κουμουνδούρου, καλώντας ξανά τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά χαμηλότερους τόνους από την κυβέρνηση στους «όρους» Ανδρουλάκη, τόσο ο πρόεδρος, όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης, έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτή δεν μπορεί παρά να έχει αρχηγό τον Αλέξης Τσίπρα.

«Καζάνι που βράζει» η Χαριλάου Τρικούπη από τη «βόμβα» Λοβέρδου

Την ίδια ώρα, στo ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός στον απόηχο των δηλώσεων Λοβέρδου, που ουσιαστικά κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του προσώπου που προτείνει για πρωθυπουργό.

«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Και παράλληλα, σημείωσε πως είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του Νίκου Ανδρουλάκη να πει πριν από τις εκλογές ποιον προτείνει για πρωθυπουργό.

Μάλιστα, όπως είπε με νόημα ο Ανδρέας Λοβέρδος, «το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης της χώρας».

Εν ολίγοις, έστειλε μήνυμα στον κ. Ανδρουλάκη πως όποιος ψηφίζει ΝΔ, ψηφίζει και ηγέτη Μητσοτάκη…

ΠΑΣΟΚ: «Κοινές αγωνίες με Οικονόμου-Σκέρτσου ο Λοβέρδος»

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που σχολίασαν τις δηλώσεις Λοβέρδου, ανέφεραν πως «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου και της επίσημης «γραμμής» του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν κλιμακώνει – προς το παρόν – την ένταση, δεν είναι και λίγο να τον ταυτίζει με κυβερνητικά στλέχη της ΝΔ και, μάλιστα, στο «παρά πέντε» των εκλογών.

«Εγώ δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ δεν συμβάλλει στον κοινό στόχο και την κοινή προσπάθειά μας για τις εκλογές», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Και ενώ η σχέση Ανδρουλάκη – Λοβέρδου μοιάζει να είναι πλέον οριακή, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν στον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος ότι η αλλαγή των πολιτικών που θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση και εκφράζει το σύνολο του ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024