Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Εισήγηση Μπλίνκεν για επιστροφή στην UNESCO λόγω... Κίνας

ΗΠΑ: Εισήγηση Μπλίνκεν για επιστροφή στην UNESCO λόγω… Κίνας

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και τώρα συζητούν την επιστροφή τους προκειμένου ν' αντιταχθούν στην Κίνα που «είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή» σ' αυτήν την Οργάνωση του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν τάχθηκε χθες Τετάρτη υπέρ της επανένταξης το ταχύτερο δυνατόν των ΗΠΑ στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση ν’ αντιταχθεί σε όσα προωθεί η Κίνα (στη φωτογραφία από unesco.org, επάνω, η έδρα της Οργάνωσης στο Παρίσι).

«Πρέπει να επιστρέψουμε»

«Πιστεύω αληθινά πως πρέπει να επιστρέψουμε στην UNESCO», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

«Οχι για να τής κάνουμε δώρο, αλλά επειδή αυτά που γίνονται σ’ αυτήν έχουν σημασία», πρόσθεσε, επικαλούμενος ιδίως τις συζητήσεις στην οργάνωση με έδρα το Παρίσι για την τεχνητή νοημοσύνη, για την παιδεία…

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την UNESCO το 2018, επί των ημερών του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίποινα επειδή πήρε «αντιισραηλινή» θέση, σύμφωνα με την κυβέρνησή του. Είχαν ήδη αναστείλει την καταβολή των χρηματικών συνεισφορών τους σ’ αυτή το 2011, όταν έγιναν μέλη της οι Παλαιστίνιοι.

«Δεν βρισκόμαστε καν στο τραπέζι»

«Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στην UNESCO», υπογράμμισε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ «εμείς δεν βρισκόμαστε καν στο τραπέζι. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε», επέμεινε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητεί 150 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί η ενδεχόμενη επιστροφή των ΗΠΑ στην UNESCO, με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2024 που κατατέθηκε πρόσφατα στο Κογκρέσο προς εξέταση και έγκριση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024