Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ άγριος ή εγγυητής σταθερότητας;

ΣΥΡΙΖΑ άγριος ή εγγυητής σταθερότητας;

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα δείχνει προς το παρόν μετριοπαθής

Θα «αγριέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον δρόμο για κάλπες ή θα συνεχίσει με ένταση να φλερτάρει με το πολιτικό Κέντρο; Η απάντηση δεν είναι μονομερής. Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα του ρεπορτάζ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει έναν μετριοπαθή βηματισμό. Για τους σιδηροδρόμους δεν έχει μιλήσει για εθνικοποίηση αλλά για αναδιαπραγμάτευση με την ιταλική πλευρά στο σκέλος των επενδύσεων.

Στο κομμάτι που αφορά τα Τέμπη έχει δώσει από την πρώτη στιγμή σαφή εσωτερική οδηγία για προσεχτικές εκφωνήσεις και εν-συναίσθηση. Ταυτόχρονα επιλέγει να εμφανίζει το κόμμα του ως κόμμα όλων των στρωμάτων, όχι απλώς των πιο ευάλωτων. Το δε πιο πρόσφατο σημείο της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το ίδιο το κόμμα είναι «εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας».

«Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στη σταθερότητα, γιατί νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διασφαλίζει ότι από την πρώτη Κυριακή η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας», λένε οι άνθρωποι της Κουμουνδούρου. Είναι η πρώτη φορά που το πράττουν και σίγουρα έχει σχέση με το πλήγμα στην λεγόμενη κυβερνησιμότητα που έχει υποστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αδύναμο σημείο

Εδώ εντοπίζουν το νέο αδύναμο σημείο της κυβέρνησης μετά την τραγωδία και εδώ θα επιμείνουν. Παράλληλα δε, επίσης είναι ένα νέο βήμα, με αφορμή τον ΟΣΕ θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως εγγυητές ενός «ορθολογικού» κράτους.  «Ο μόνος που μπορεί να συγκρουστεί με το βαθύ κράτος που έχει στήσει η ΝΔ δεκαετίες τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με αξιοκρατία και δικαιοσύνη», σημειώνουν κομματικές πηγές.

Κι όμως για μέρος των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει αγριέψει ή ορθότερα «δεν επέστρεψε ποτέ απ’ τον σκληρό λόγο». Επίσης μια ανάγνωση που γίνεται είναι πως το άνοιγμα του δεν αφορά τις κεντρώες δεξαμενές και αυτό επικυρώθηκε με τον επαναπατρισμό του Παύλου Πολάκη. Βέβαια επίσης βάσει ρεπορτάζ η όλη επιστροφή Πολάκη είχε ήδη πάρει τον δρόμο της πριν την τραγωδία. Ίσως η δεύτερη έκανε πιο εύκολη την μετάβαση αφού και στον ΣΥΡΙΖΑ «διάβασαν» τις άγριες διαθέσεις των πολιτών με το νέο κίνημα που βρήκε όχημα λόγω ακριβώς του δυστυχήματος αλλά και που εξέφρασε προγενέστερα ρεύματα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση.

Δομική αντιπολίτευση

Στο ερώτημα «άγρια αντιπολίτευση» ή «θεσμική» η απάντηση της Κουμουνδούρου θα είναι «δομική και με πρόταση για την χώρα». Στο ερώτημα «κέντρο ή αριστερά» η απάντηση θα είναι αμφίπλευρα και με σχέδιο. Βέβαια εδώ ενυπάρχει ένας σκεπτικισμός: από την μία αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση κυβερνητικού εταίρου ή να θα πρέπει να γίνει πιο οξύς.

Από την άλλη, αν και παρά τον πιο θεσμικό λόγο θα μιλήσει πιο τολμηρά για «κρατικοποιήσεις», δημόσιες επενδύσεις, ρήξεις συγχρονισμένος και μες μια συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη. Σίγουρα, βήμα- βήμα θα εμφανίζει πλευρές του σχεδίου του. Μένει να αποδειχθεί αν αυτό θα είναι σχέδιο ριζοσπαστισμού (έστω εντός ορίων) ή όχι.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024