Μια επετειακή έκδοση για τη Μονή όπου σημειώθηκε η τελετουργική κήρυξη της Επανάστασης του 1821, την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Εκτάκτως την Παρασκευή με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

Μονή Αγίας Λαύρας και Ελληνική Επανάσταση

Μια επετειακή έκδοση για τη Μονή όπου σημειώθηκε η τελετουργική κήρυξη της Επανάστασης του 1821, την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Μέσα από μια φωτογραφική απεικόνιση ταξιδεύουμε στα πολύτιμα ιστορικά κειμήλια:

το λάβαρο της ορκωμοσίας του ’21, τα όπλα των αγωνιστών, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού και πολλά άλλα.

Η Μονή Αγίας Λαύρας είναι ένα από τα σηµαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά µνηµεία της Ελλάδας. Βρίσκεται σε έναν λόφο, στους πρόποδες του όρους Βελιά, σε υψόµετρο περίπου 900 µέτρα και σε κοντινή απόσταση από την ξακουστή αχαϊκή κωµόπολη, τα Καλάβρυτα. Το µοναστήρι περιβάλλεται από ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο µε εδαφολογικές εναλλαγές.

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται η Αγία Λαύρα µέσα από µια πρωτότυπη φωτογραφική απεικόνιση. Αρχικά, καταγράφεται µια σύντοµη ιστορική αναδροµή και ακολουθεί η περιγραφή της συµβολικής και της ιστορικής σχέσης της Αγίας Λαύρας µε την Ελληνική Επανάσταση. Ακόµη, γίνεται αναφορά στα πολύτιµα ιερά κειµήλια και στην αξιόλογη βιβλιοθήκη της Μονής. Η Αγία Λαύρα έχει χαρακτηριστεί «εθνική µητρόπολη» καθώς είναι ταυτισµένη µε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αποτελεί για κάθε Eλληνα ένα ιερό και ιστορικό εθνικό προσκύνηµα. Η Αγία Λαύρα συγκινεί κάθε Eλληνα, γιατί είναι ένας τόπος που έχει συνδεθεί µε τον όρκο για την ελευθερία, µε το όραµα της ελεύθερης πατρίδας, ένας τόπος που σταθερά φρόντισε να µη σβήσει η µεγάλη ελπίδα του Γένους.

Η Ελλάδα έχοντας διανύσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ως ανεξάρτητο εθνικό κράτος οφείλει φόρο τιµής στους γενναίους προγόνους της, οι οποίοι µε δύναµη ψυχής αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Οι επέτειοι µπορούν να ιδωθούν ως σταθµοί και σηµεία εκκίνησης εθνικού και ατοµικού επαναπροσδιορισµού ώστε η γνώση από το παρελθόν να αποτελεί έµπνευση και οδηγό για το µέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγία Λαύρα, µε την πλούσια προσφορά της, έχει συµβάλλει στον πνευµατικό, κοινωνικό και οικονοµικό βίο του τόπου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr