Γεωργικές προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας του κυκλοκονίου και την πραγματοποίηση μολύνσεων στην ελιά.

Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε και πώς λιπαίνουμε τις ελιές - Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία

Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος, δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-200C.

Συστήνεται αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου καθώς και να γίνει  ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Να σημειωθεί ότι χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Κοκκοειδή της ελιάς

Το Pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.

Για να προστατέψετε την ελιά συστήνεται:

  • Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών.
  • Ανανεωτικά κλαδέματα σε γηραιά δένδρα.
  • Κατάλληλη λίπανση.
  • Στους ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνιστάται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6 – 8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.
Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr