Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαγγελματίες «παραποιητές» της πραγματικότητας

Επαγγελματίες «παραποιητές» της πραγματικότητας

Η πραγματικότητα δεν χρειάζεται επικοινωνία. Ολα τα υπόλοιπα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική

«Ρομαντισμός ή πολιτική». Δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες, όμως, το ίδιο ικανές να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Καθώς ο καθένας μας μπορεί να πιστέψει αυτό που θέλει, είτε από ρομαντισμό, είτε από ιδεοληψία, είτε επειδή οι μισές αλήθειες μπορούν να πείσουν. Αλλά για λίγο. Ως ψέμα.

Η πραγματικότητα δε χρειάζεται επικοινωνία• όλα τα υπόλοιπα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική. Η παράφραση της φράσης «Αρχίζεις να σώζεις τον κόσμο, σώζοντας έναν άνθρωπο τη φορά• όλα τα υπόλοιπα είναι πομπώδης ρομαντισμός ή πολιτική» πηγάζει από τις σκέψεις του Μπουκόφσκι.

Ο ρομαντισμός και η πολιτική μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το υπέρτατο εργαλείο παραποίησης της πραγματικότητας και της εργαλειοποίησης του αισθήματος αφοσίωσης.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει, οι επαγγελματίες «παραποιητές» της πραγματικότητας, είναι ότι το αποτέλεσμα θα τους διαψεύσει.

Διότι, ο μεγαλύτερος μύθος, ο οποίος έχει καταρρεύσει προ πολλού, είναι ότι ο λαός παρασύρεται από τα ψεύδη. Πως όλα είναι επικοινωνία.

Όσες αυτοψίες και αν γίνουν. Όσες φανφάρες και αν ακουστούν -από δήθεν σωτήρες ή και πωλητές της ελπίδας ή της αλλαγής ή της σταθερότητας- η πραγματικότητα έρχεται πάντα να διαψεύσει.

Οι μισές αλήθειες, συνιστούν ψέμα. Και οι πολίτες θυμούνται. Και θυμούνται και βλέπουν ποιοι συνέβαλαν στην πώληση και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αν και οι ίδιοι θέλουν να το ξεχάσουν. Και ποιοι ακολούθησαν μνημονιακές οδηγίες. Αν και διαφωνούσαν. Και ποιοι συμπεριφέρονται σαν να έχει ήδη πουληθεί το νερό. Ενώ δεν ισχύει.

Οι πολίτες, επίσης, βλέπουν τη μισή αλήθεια για τα συστήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και ποιοι έχουν διαβεβαιώσει δημοσίως για αλλαγές στη δομή της οργάνωση του κράτους. Για την αξιοκρατία.

Δύο μισές αλήθειες, μας κάνουν ένα ψέμα. Και αυτό φαίνεται. Και, στην Ελλάδα, δεν είμαστε, πια, ρομαντικοί.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024