Η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη ακτίνας 500μ. πέριξ αυτής.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την ένταξη της Πράξης: «Εκπονηση μελετών ωρίμανσης του έργου: επεμβάσεις διατήρησης, προστασίας, ανάδειξης και προβολής της χαρακτηρισμένης ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο γέφυρας του Γοργοποτάμου, στον Δ. Λαμιέων, π.ε. Φθιώτιδας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Η σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με ζώνη ακτίνας 500μ. πέριξ αυτής. Αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ελλαδικό, αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
80 χρόνια από την ανατίναξη του Γοργοποτάμου – To άγνωστο μνημείο του Ζογγολόπουλου και η ιστορία του

Εντάσσεται στον ανακηρυγμένο Εθνικό Δρυμό της Οίτης, ενώνοντας τις δύο πλαγιές της. Απέχει 8 χιλιόμετρα από τη Λαμία και γειτνιάζει με τον ομώνυμο οικισμό. Επίσης, το φαράγγι του Γοργοποτάμου, στην έξοδο του οποίου δεσπόζει η γέφυρα, έχει περιληφθεί στο Δίκτυο των Περιοχών «NATURA 2000».

Επισημαίνεται, ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει διανοίξει από το 2022 το λεγόμενο «Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης», δηλαδή τη διαδρομή που ακολούθησαν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ και οι Βρετανοί σαμποτέρ, το οποίο ξεκινά από τη σπηλιά στο χωριό Στρώμη και καταλήγει στη γέφυρα Γοργοποτάμου.

Η προτεινόμενη πράξη περιλαμβάνει τις απαραίτητες τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες που αποσκοπούν:

  • Στον καθορισμό και σχεδιασμό εργασιών και επεμβάσεων διατήρησης και προστασίας του μνημείου.
  • Σε στοχευμένες εργασίες ανάδειξης και προβολής του.
  • Στην εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του μνημείου, υπό ένα ευρύτερο πλαίσιο αειφορίας, διασύνδεσης, branding και σύγχρονων προσεγγίσεων προώθησης για την εν γένει προβολή του.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 257.255,80 ευρώ και καλύπτει πλήρως τον αρχικό προϋπολογισμό κόστους της πράξης.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ο Γοργοπόταμος κατέχει πολύ δίκαια μια ξεχωριστή θέση στο τόσο πυκνογραμμένο βιβλίο της Ιστορίας της Πατρίδας μας. Και είναι δικό μας χρέος να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε όλο και περισσότερο αυτό το μνημείο. Διανοίξαμε το 2022 το “Μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης” και σήμερα εντάσσουμε μια σειρά μελετών στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας για τον σχεδιασμό εργασιών και επεμβάσεων διατήρησης και προστασίας του μνημείου.

Με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ περίπου, περνάμε τη… σκυτάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την άρτια και ταχεία εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. Στόχος και βούλησή μας να προχωρήσουμε ακολούθως και στη χρηματοδότηση του έργου!»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr