Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μασκ: Οι δυσοίωνες προβλέψεις του μέσα από ένα tweet

Μασκ: Οι δυσοίωνες προβλέψεις του μέσα από ένα tweet

«Η αναταραχή που πλήττει τις περιφερειακές τράπεζες εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία»

Ο Έλον Μασκ προειδοποιεί ότι η τραπεζική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο, από την στιγμή που η κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Η αναταραχή που πλήττει τις περιφερειακές τράπεζες εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομία, αναφέρει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το thestreet.

Πίεση στις περιφερειακές τράπεζες

Αυτή η κρίση αντικατοπτρίζεται στην πίεση της αγοράς στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών, οι οποίες έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις 10 Μαρτίου. Τότε ήταν που κατέρρευσε η SVB, και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αποτυχία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι επείγουσες παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών δεν έχουν αποκαταστήσει μέχρι στιγμής την ηρεμία.

Η Federal Deposit Insurance Corp. εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις της SVB, ακόμη και εκείνες άνω των 250.000 δολαρίων, αφαιρώντας το ρυθμιστικό όριο.

Η Fed δημιούργησε επίσης μια νέα δανειακή διευκόλυνση, που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ιδρύματα που επηρεάζονται από την κατάρρευση της SVB.

Η διευκόλυνση παρέχει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα θεσμικά ιδρύματα με ενέχυρα τίτλους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τίτλους με υποθήκη και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις ως εξασφάλιση.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται δεκτά ως εξασφαλίσεις στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράστηκαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Η Fed θέλει να αποφύγει τα ιδρύματα να αναγκαστούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους «κοψοχρονιά».

Φόβοι για «μετάδοση»

Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό. Οι επενδυτές συνεχίζουν να φοβούνται τη μετάδοση, αναρωτώμενοι εάν οι περιφερειακές τράπεζες επιφυλάσσουν περισσότερες δυσάρεστες εκπλήξεις για αυτούς. Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες κατέχουν επίσης ομόλογα που απέκτησαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. (Η αξία των ομολόγων κινείται αντίστροφα προς την κατεύθυνση των επιτοκίων)

Κατά την απόκτηση των ομολόγων, οι τράπεζες δεν ανέλαβαν πιστωτικό κίνδυνο, επειδή η προοπτική ότι οι δανειολήπτες — η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι δήμοι — θα χρεοκοπούσαν ήταν ελάχιστη. Ωστόσο, ορισμένες από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της SVB, δεν διαχειρίστηκαν σωστά τον κίνδυνο αγοράς: Διατήρησαν τα ομόλογα ακόμη και όταν τα επιτόκια αυξάνονταν και προκάλεσαν την πτώση της αξίας τους.

Για πολλούς ειδικούς, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να κάνουν κάτι και γρήγορα. Το ερώτημα είναι ποιο μέτρο θα ήταν κατάλληλο, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε ιδέα για ένα πολιτικά ευαίσθητο πρόγραμμα διάσωσης, όπως αυτό του 2008.

Αυτή η διάσωση των τραπεζών του 2008 έλυσε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων , η οποία προκλήθηκε από μεγάλα λάθη του τραπεζικού κλάδου και σχεδόν κατέστρεψε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήταν και είναι  πολιτικά αντιδημοφιλές και οι ρυθμιστικές αρχές δεν θέλουν να επαναλάβουν αυτή την προσπάθεια.

Κίνδυνος ύφεσης

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε ένα μήνυμα που δείχνει τη σημασία των περιφερειακών τραπεζών στον εμπορικό και βιομηχανικό δανεισμό των ΗΠΑ και στη χρηματοδότηση κατοικιών. Ο χρήστης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν δεν γίνει τίποτα, η οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση.

«Εάν η Fed δεν περιορίσει την κατάρρευση της περιφερειακής τράπεζας, θα υπάρξει άλλη μια μεγάλη ύφεση», έγραψε ο χρήστης. «Οι μικρές/μεσαίες τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 50% του εμπορικού και βιομηχανικού δανεισμού των ΗΠΑ, το 60% του δανεισμού για κατοικίες, το 80% του δανεισμού σε εμπορικά ακίνητα και το 45% του καταναλωτικού δανεισμού»

Ο χρήστης υποστηρίζει τα παραπάνω με γραφήματα αναλυτών Goldman Sachs που βασίζονται σε δεδομένα FDIC.

Η ανησυχία του Μασκ

Ο Μασκ το βρήκε αυτό αρκετά ανησυχητικό σχολιάζοντας αυτά τα δεδομένα.

«Αυτό είναι ένας σοβαρός κίνδυνος», προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο φόβος του δισεκατομμυριούχου, τον οποίο συμμερίζονται και άλλα πρόσωπα με επιρροή και οικονομολόγοι, είναι ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα είναι απρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια. Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί απότομα.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η συζήτηση αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην αύξηση του ορίου στο οποίο είναι εγγυημένες οι καταθέσεις. Κάποιοι ζητούν από το FDIC να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού. Άλλοι λένε ότι το όριο των 250.000 δολαρίων είναι πολύ χαμηλό και ότι θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο δολάρια ή ακόμη και 2 εκατομμύρια δολάρια.

«Η FDIC πρέπει να το αλλάξει σε απεριόριστο για να σταματήσει το «τρέξιμο» των τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να σταματήσει να εκδίδει γελοία γραμμάτια υψηλής απόδοσης, έτσι ώστε να μην έχει νόημα να υπάρχουν χρήματα σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ταμιευτηρίου χαμηλού επιτοκίου», ανέφερε δηκτικά ο Μασκ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024