Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λάρισα: Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα

Λάρισα: Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα

Έκτακτοι έλεγχοι σε 37 προϊόντα φυτικής προέλευσης

Πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε 37 αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης, για το έτος 2023  ξεκινά στην ΠΕ Λάρισας.

Το πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τον όγκο της τοπικής παραγωγής διαφόρων αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων προηγούμενων ετών και ιδιαίτερα περιπτώσεων υπερβάσεων των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), όπως και της μη ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων, τον πληθυσμό του νομού (διότι ο έλεγχος αφορά πρωτίστως στην προστασία του καταναλωτή) ή σε κάποιες περιπτώσεις του συνόλου της Περιφέρειας, τον αριθμό δειγμάτων για κάθε προϊόν του Εθνικού Προγράμματος, όπως έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Συντονιστική Αρχή (EFSA), τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή.

Έκτακτοι έλεγχοι

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Λάρισας, για το έτος 2023 προβλέπονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε 37 προϊόντα φυτικής προέλευσης. Να σημειωθεί ότι ο νομός Λάρισας είναι δεύτερος σε αριθμό ελέγχων δειγμάτων σε επίπεδο Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή ενίοτε σε συνεργασία με συναδέλφους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου και καλύπτουν όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης (λαϊκές αγορές, σημεία συγκέντρωσης, συσκευαστήρια, διακινητές, σημεία λιανικής πώλησης, τελωνεία κ.ά.), ενώ οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του  ΠΚΠΦΠ & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης.

Περιπτώσεις παραβάσεων αποτελούν η υπέρβαση των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), η χρήση δραστικής ουσίας, σκευάσματα της οποίας στερούνται άδειας διάθεσης στην αγορά της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η χρήση μη επιτρεπόμενης δραστικής ουσίας στην καλλιέργεια που ανιχνεύεται.

Να σημειωθεί ότι για τις παραπάνω περιπτώσεις, για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024