Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπαρτζώκας έχει τα κλειδιά του ΟΑΚΑ!

Ο Μπαρτζώκας έχει τα κλειδιά του ΟΑΚΑ!

Ο Έλληνας τεχνικός σπάει όλα τα κοντέρ στα «αιώνια» ντέρμπι

Πρόσφατα σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» μετά την κατάκτηση του κυπέλλου ο Γιώργος Μπαρτζώκας (λάτρης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) είχε παραδεχτεί ότι θα του άρεσε να γίνει ο Αλεξ Φέργκιουσον του Ολυμπιακού εννοώντας να παραμείνει πολλά χρόνια και ήδη ξεπερνά σε μακροβιότητα στον Ερυθρόλευκο πάγκο προπονητές μύθους των πρωταθλητών όπως ο αείμνηστος Ντούσαν Ιβκοβιτς και ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Όμως παράλληλα δημιουργεί ασύλληπτα ρεκόρ στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων που δεν είχε καταφέρει όχι μόνο κανένας άλλος προπονητής του Ολυμπιακού αλλά ούτε και του Παναθηναϊκού ακόμα και ο μέγιστος Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα 13 χρόνια που έμεινε στον πράσινο πάγκο.

Ο Ολυμπιακός επικράτησε για 6η συνεχόμενη φορά του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ στο πιο αδιάφορο βαθμολογικά ντέρμπι των τελευταίων ετών.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια όπου οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου τους στην κανονική περίοδο !

Επί θητείας του Γιώργου Μπαρτζώκα ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο σερί συνεχόμενων νικών (12-0) επί του Παναθηναϊκού και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο γενικότερα που έχει σημειωθεί ποτέ εκατέρωθεν στην ιστορία των δύο μεγάλων συλλόγων.

Όμως ο κόουτς του Ολυμπιακού (ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε την Ευρωλίγκα, να μη το ξεχνάμε)  έχει πετύχει και κάτι άλλο που άλλαξε την ιστορία των «αιωνίων» ντέρμπι.

Είναι αυτός που «ξεκλείδωσε» το…στοιχειωμένο ΟΑΚΑ, που αποτελούσε κρανίου τόπο για τους πρωταθλητές Ελλάδος για πολλά πολλά χρόνια.

Ήταν το 2014 όταν ο Ολυμπιακός έκανε μπρέικ στον 3ο τελικό άσχετα εάν δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί και να πάρει το πρωτάθλημα που έχασε με 3-2.

Από την πρώτη φορά

Ήταν η πρώτη φορά που οι Ερυθρόλευκοι νικούσαν σε τελικό πρωταθλήματος στο Μαρούσι μετά από ένα ασύλληπτο σερί  25-0 του Παναθηναϊκού σε τελικούς πρωταθλήματος στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και από τότε (μετά το 2014) ο Ολυμπιακός προηγείται στις νίκες (σε τελικούς στο ΟΑΚΑ) με 6-5 !

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι παράλληλα μακράν ο προπονητής του Ολυμπιακού με το καλύτερο ρεκόρ γενικότερα σε αγώνες στο ΟΑΚΑ όπου συνολικά έχει σημειώσει 8 νίκες ενώ έχει 6 ήττες με τα επιμέρους ρεκόρ του να είναι 3-1 στην Ευρώπη ,  5-4 στο πρωτάθλημα (2-3 σε τελικούς) και 0-1 στο κύπελλο στον προημιτελικό που αποτέλεσε και το τέλος της πρώτης θητείας του στον Πειραιά μετά τα επεισοδιακό βράδυ κατά την επιστροφή στο πάρκινγκ του ΣΕΦ.

Επίσης είναι ο μόνος που μετράει 6 συνεχόμενες νίκες στο ΟΑΚΑ την τελευταία διετία για το πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα.

Ο δεύτερος προπονητής του Ολυμπιακού που έχει εξαιρετική παράδοση στο ΟΑΚΑ είναι αυτός που διαδέχτηκε τον κόουτς Μπαρτζώκα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που έχει 7 νίκες και 8 ήττες στο ΟΑΚΑ, ακολουθώντας το δρόμο που είχε ανοίξει το 2014 ο προκάτοχός τους. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος έχει ρεκόρ  5-7 στο πρωτάθλημα (4-4 σε τελικούς), 0-1 στο κύπελλο και 2-0 στην Ευρώπη στα παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Μαρούσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος Γιάννης Ιωαννίδης μετρούσε μόλις 1 νίκη (σε κανονική περίοδο) και 4 ήττες (1-3 πρωτάθλημα με 0-2 σε τελικούς και 0-1 στο κύπελλο σε προημιτελικό).

Ο δε μέγιστος Ντούσαν Ιβκοβιτς είχε μόλις 2 νίκες και 10 ήττες  σε 12 παιχνίδια στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τον Παναθηναϊκό. Το 1-0 στην Ευρώπη με το θρίαμβο στον προημιτελικό του 1997 στο δρόμο προς το θρίαμβο της Ρώμης και 1-10 στο πρωτάθλημα (0-6 σε τελικούς).

Από εκεί και πέρα ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε 9 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια εκεί (0-8 σε τελικούς), ο Ηλίας Ζούρος  0-5 (0-4 σε πρωτάθλημα εκ των οποίων 0-3 σε τελικούς και 0-1 σε κύπελλο), ο Γιόνας Καζλάουσκας 0-5 (όλα στο πρωτάθλημα με 0-2 σε τελικούς), ο Ντέηβιντ Μπλάτ 0-4  (0-2 πρωτάθλημα, 0-1 κύπελλο, 0-1 Ευρώπη), ο Πίνι Γκέρσον 1-4 (0-3 σε τελικούς), ο Λευτέρης Σούμποτιτς 1-2 (1-1 στο πρωτάθλημα με νίκη πρόκριση σε ημιτελικό και 0-1 στην Ευρώπη) και ο Κεστούτις Κεμζούρα 0-1 (Ευρώπη).

Η νέα πρόκληση για τον Ελληνα τεχνικό θα είναι οι τελικοί πρωταθλήματος που όμως – όπως έδειξαν και τα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου που κρίθηκαν στο καλάθι – αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροποι και συναρπαστικοί με τον Παναθηναϊκό να έχει εντελώς διαφορετικό  – προς το καλύτερο – πρόσωπο.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024