Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν χάνουν τα bonus τα golden boys της χρεοκοπημένης Credit Suisse - Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στην Ελβετία

Δεν χάνουν τα bonus τα golden boys της χρεοκοπημένης Credit Suisse – Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στην Ελβετία

«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας»

Κανονικά θα καταβάλει τα μπόνους στο προσωπικό της, όπως ενημέρωση η Credit Suisse, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διάσωσή της, την Κυριακή 19 Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την αντίπαλη ελβετική τράπεζα Credit Suisse με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που εξαπλώθηκε μέσω των παγκόσμιων τραπεζικών συναλλαγών.

Ωστόσο, όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες για τα τεράστια χρηματικά ποσά που παρέχονται μέσω της ένεσης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα καθώς και το κράτος.

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ελβετίας επέκριναν την εξαγορά, λέγοντας ότι η κρατική υποστήριξη πολλών δισεκατομμυρίων για τη συμφωνία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για τη χώρα.

Η Credit Suisse και η UBS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα περίπου 260 δισ. ελβετικά φράγκα (280 δισ. δολ.) κρατικής στήριξης, που ισοδυναμεί με το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας. Η βοήθεια έρχεται με τη μορφή ρευστότητας 250 δισ. που θα επιστραφεί, ενώ η κυβέρνηση θα απορροφήσει έως και 9 δισ. ζημίες από τη συμφωνία.

Σοδιαλδημοκράτες: Τεράστιος κίνδυνος

Ο Ρότζερ Νόρντμαν, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SP) στην ελβετική Κάτω Βουλή, προειδοποίησε ότι το πακέτο στήριξης αποτελεί «τεράστιο κίνδυνο». «Η νέα UBS είναι επίσης ένας άλλος τεράστιος κίνδυνος – θα έχει περισσότερα από 1.500 δισ. φράγκα σε περιουσιακά στοιχεία και είναι πάρα πολλά για την Ελβετία», δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο ελβετικό κοινοβούλιο και έχουν δύο υπουργούς στο κυβερνών υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Η κριτική αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση που είναι απίθανο να εμποδίσει τη συμφωνία. Ο Ρότζερ Νόρντμαν είπε ότι ανησυχεί επίσης για την απώλεια θέσεων εργασίας και κατηγόρησε την ηγεσία της Credit Suisse για την αποτυχία της τράπεζας.

«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό για την αξιοπιστία της Ελβετίας», είπε. «Είναι μια προειδοποιητική βολή για την Ελβετία για την ύπαρξη τραπεζών που είναι απλώς πολύ μεγάλες. Ανησυχώ πολύ για τη νέα UBS».

Εν τω μεταξύ, το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) δήλωσε ότι ανησυχεί για τα δισεκατομμύρια που διατίθενται τώρα για να αντισταθμίσουν, όπως αποκάλεσε, τα λάθη της ηγεσίας της Credit Suisse και τα «σχίσιμο» από τη διοίκηση. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί… ότι ο ελβετικός λαός δεν θα ζημιωθεί κατά τη διάσωση», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Το κόμμα, το μεγαλύτερο στο ελβετικό κοινοβούλιο και το οποίο έχει επίσης δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου των επτά, ζήτησε σαφείς όρους για την εξαγορά. «Διαφορετικά, η UBS θα γίνει η επόμενη επικίνδυνη περίπτωση αναδιάρθρωσης», δήλωσε το SVP.

Πηγή: Reuters

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024