Μειώνεται διαρκώς η αγωνία για τα βραβεία Οσκαρ

Παρακολουθώ τις βραβεύσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου από παιδί και θυμάμαι ότι κάποτε έτρωγα με μανία τα νύχια μου μέχρι να ανοίξει ο φάκελος και να ακουστεί ποιος κέρδισε.

Εδώ και κάποια χρόνια έχω πάψει να τρώω τα νύχια μου, αλλά και να τα ‘τρωγα, σίγουρα δεν θα το έκανα περιμένοντας να ακούσω ποιος ή ποια κέρδισε το Οσκαρ. Οχι επειδή δεν με ενδιαφέρουν πια αυτά τα βραβεία, αλλά επειδή είμαι σχεδόν βέβαιος για το ποιος θα κερδίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η… άβολη ερώτηση του Τζίμι Κίμελ στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και οι αντιδράσεις στο Twitter

Την ημέρα της απονομής στο θέμα μου για τα Οσκαρ στο «Βήμα» δημοσιεύτηκε ένα πινακάκι για τους νικητές τεσσάρων κατηγοριών για τους οποίους θα στοιχημάτιζα. Αν όντως είχα στοιχηματίσει, θα είχα γίνει πλούσιος (δείτε το πινακάκι στη φωτογραφία).

Ακούω τα «μπράβο» αλλά δεν νομίζω ότι πραγματικά τα αξίζω. Οποιοσδήποτε αν παρακολουθήσει τι συμβαίνει μέχρι τη βραδιά της απονομής, οποιοσδήποτε μπει για λίγο μέσα σε όλον αυτόν τον απίστευτο πυρετό των απανωτών βραβεύσεων που προηγούνται των Οσκαρ και του κλίματος που αναπόφευκτα διαμορφώνεται μπορεί να καταλάβει ποιος τελικά θα κερδίσει ή τουλάχιστον ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει – και συνήθως αυτό συμβαίνει.

Ολα τα παραπάνω έχουν συνέπειες και η ελάττωση της αγωνίας είναι μια από αυτές. Και ίσως γι’ αυτόν τον λόγο η σημασία που είχαν μια φορά κι έναν καιρό τα Οσκαρ, όχι για τους καλλιτέχνες που τα διεκδικούν αλλά για τον κοσμάκη που βλέπει τις ταινίες και θέλει με τον τρόπο του να συμμετάσχει στο «παιχνίδι τους» (γιατί περί παιχνιδιού πρόκειται), να έχει ελαττωθεί.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίου που κάθε χρόνο τα Οσκαρ τα παρακολουθούν όλο και λιγότεροι και δεν είναι επίσης τυχαίο που φέτος άκουσα πάρα πολύ κόσμο να αναρωτάται γιατί τα Οσκαρ δεν έχουν την αίγλη που κάποτε είχαν.

Υστερα είναι και τούτο: λίγες μόλις μέρες μετά την απονομή των 95ων Οσκαρ, έγκριτο έντυπο του βρετανικού Τύπου δημοσίευσε άρθρο που εστιάζει στα πρόσωπα που θα απασχολήσουν τα Οσκαρ του… 2024. Κατά κάποιον τρόπο, το άρθρο αυτό τσακίζει τις εκπλήξεις και χωρίς ιδιαίτερο λόγο (πέρα ίσως από τον εντυπωσιασμό που το ίδιο το έντυπο θέλει να κάνει) αρχίζει να διαμορφώνει από τώρα κλίμα για κάτι που θα γίνει έναν ολόκληρο χρόνο μετά!

Γιατί χάθηκε η αγωνία; Να γιατί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr