Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ονδούρα: Επιτετραμμένος των ΗΠΑ μεταβαίνει στη χώρα μετά την έναρξη «επισήμων σχέσεων» με την Κίνα

Ονδούρα: Επιτετραμμένος των ΗΠΑ μεταβαίνει στη χώρα μετά την έναρξη «επισήμων σχέσεων» με την Κίνα

ΗΠΑ και Κίνα έβαλαν στο «στόχαστρό» τους την Ονδούρα.

Για τον Παναμά και την Ονδούρα αναχωρεί ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική ήπειρο, Κρις Ντοντ, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Τεγκουσιγκάλπα πως θα αποκτήσει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα.

Κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το ταξίδι του κ. Ντοντ ξεκινά σήμερα (17η Μαρτίου) και θα διαρκέσει ως την Τρίτη (21η).

De facto διακοπή διπλωματικών σχέσεων με Ταϊβάν

Η απόφαση της Ουνδούρας συνεπάγεται και τη de facto διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ταϊβάν.

η πολιτική της Ουάσιγκτον ήταν στραμμένη κυρίως στο μεταναστευτικό και σε θέματα ασφαλείας , στην κεντρική Αμερική , πέρα απο το εμπόριο και τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Φαίνεται όμως πως εσχάτως δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αυξανόμενες κινεζικές προσπάθειες για αύξηση της επιρροής της ασιατικής υπερδύναμης στην περιοχή.

Κατά το σύντομο δελτίο τύπου της αμερικανικής διπλωματίας σκοπός της περιοδείας του επιτετραμμένου, πρώην κοινοβουλευτικού, είναι η επαναβεβαίωση της Ουάσιγκτον για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς , στήριξη της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ο κ. Ντοντ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους και επιχειρηματίες στον Παναμά και στην Ονδούρα, ενώ θα συμμετάσχει επίσης στην ετήσια σύνοδο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Τι προκάλεσε το ταξίδι του Ντοντ

Το ταξίδι αυτό ανακοινώθηκε αφού η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο ανήγγειλε την Τρίτη 14/3, πως η χώρα της αρχίζει διαδικασίες για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Η απόφαση, που χαιρέτισε το Πεκίνο, σημαίνει τη de facto διακοπή των δεσμών της Ταϊπέι με το λατινοαμερικάνικο κράτος, που διαρκούν πάνω από 80 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Ενρίκε Ρέινα, δήλωσε πως οι λόγοι της κίνησης σχετίζονται μάλλον με τις «τεράστιες ανάγκες» της οικονομίας της Ονδούρας, δεν είναι ιδεολογικοπολιτικοί, εξηγώντας πως η χώρα είναι βουτηγμένη «ως τον λαιμό» σε οικονομικά προβλήματα και στα χρέη, συμπεριλαμβανομένου ποσού 600 εκατ. δολαρίων που οφείλει στην Ταϊπέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσεν Τσιεν-τζεν επανέλαβε την προειδοποίηση στην κυβέρνηση της κυρίας Κάστρο να μην εμπιστευτεί την κινεζική πολιτική ηγεσία. «Η Κίνα προσπαθεί να καταστείλει τη διπλωματία της Ταϊβάν, έτσι θα επενδύσει κεφάλαια σε συγκεκριμένες χώρες», αναγνώρισε, όμως ο λεγόμενος «νέος δρόμος του μεταξιού» έχει «αποτύχει» και προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες που αφορά, έκρινε. Η χθεσινή αντίδραση της Ταϊβάν ήταν μεταξύ άλλων να τονίσει πως δεν θα επιδοθεί σε ανταγωνισμό με το Πεκίνο για να εξαγοράσει διπλωματικές συμμαχίες.

Χθες Πέμπτη, η Κίνα αντέκρουσε τη θέση πως χώρες όπως ο Παναμάς και το Ελ Σαλβαδόρ δεν είχαν κανένα όφελος αφού σύναψαν σχέσεις μαζί της, διαβεβαιώνοντας πως αντιθέτως είχαν «απτά οφέλη».

Αν η Ονδούρα πράγματι αποκτήσει σχέσεις με την Κίνα, οι χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024