Αλβανόφωνες ομάδες έχουν γίνει οι κύριοι παίκτες στην αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Η παραγωγή κοκαΐνης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ έχουν εμφανιστεί νέα κέντρα διακίνησης, τονίζει η τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η είδηση κυριάρχησε στα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεδομένου πως η έκθεση αναφέρει τις αλβανικές εγκληματικές ομάδες που, σύμφωνα με τα ευρήματα, θεωρούνται σημαντικοί «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά κοκαΐνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια προσφορά κοκαΐνης

Σύμφωνα με την έκθεση, την τελευταία δεκαετία, αλβανόφωνες ομάδες έχουν γίνει οι κύριοι παίκτες στην αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, στηριζόμενοι σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών της αλβανικής διασποράς στο εξωτερικό και συχνά συνεργαζόμενοι με ιταλικές εγκληματικές ομάδες.

Αλβανόφωνες ομάδες λειτουργούν με τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, δημιουργώντας άμεσες σχέσεις με προμηθευτές στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

«Ενώ αλβανικές ομάδες είναι πολύ ενεργές στην αποστολή κοκαΐνης μέσω της Δυτικής Ευρώπης, ειδικά στα λιμάνια του Βελγίου και της Ολλανδίας, μια ποσότητα κοκαΐνης έφτασε επίσης στο κύριο λιμάνι της Αλβανίας, αυτό του Δυρραχίου», αναφέρει η έκθεση.

Πώς λειτουργούν

Οι λιγότερο εξερευνημένες αγορές κοκαΐνης στην Ανατολική Ευρώπη προμηθεύονται κυρίως από αλβανικές και σερβικές εγκληματικές ομάδες. Συγκεκριμένα, σερβικές εγκληματικές ομάδες προμηθεύουν τα Βαλκάνια με κοκαΐνη από τον Ισημερινό εδώ και αρκετό καιρό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρουν οι αλβανικές αρχές, είναι λιγότερο συχνό από πριν να «ξετρυπώνεται» κοκαΐνη μέσα σε ένα δοχείο, επειδή το ναρκωτικό είναι πιο πιθανό να κρύβεται μέσα σε κουτιά μπανάνας.

Οι αρχές επιβολής του νόμου στην Αλβανία ανέφεραν ότι για να διακινήσουν κοκαΐνη, εγκληματικές ομάδες κρύβουν το ναρκωτικό ακόμη και σε οχήματα βαριάς χωρητικότητας μέσω πορθμείων που προέρχονται από την Ιταλία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, αλβανικές εγκληματικές ομάδες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο κοκαΐνης στην Ιρλανδία, αν και αυτή η αγορά συνεχίζει να ελέγχεται από ιρλανδικές εγκληματικές ομάδες.

Διαβάστε εδώ την έκθεση.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr