Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Φλωρεντία

Το νέο μυθιστόρημα «Il Sorriso di Caterina» (Το χαμόγελο της Κατερίνας) παρουσιάστηκε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία, από τον συγγραφέα του και καθηγητή λογοτεχνίας, Κάρλο Βέτσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει μέσα στο βιβλίο πως η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Κατερίνα ήταν σκλάβα, η οποία ήρθε στην Ιταλία από την Κιρκασία, ιστορική περιοχή του Καυκάσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
10 βασικά ερωτήματα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Ο Βέτσε δήλωσε πως απόδειξη στον ισχυρισμό του αυτόν είναι η πράξη απελευθέρωσης από τη δουλεία, που υπογράφει ο πατέρας του ντα Βίντσι, ο συμβολαιογράφος Πιέρο Ντα Βίντσι, και βρέθηκε στο κρατικό αρχείο της Φλωρεντίας.

Ο καθηγητής είπε επίσης πως αρχικά ούτε ο ίδιος πίστευε πως αληθεύει η εικασία αυτή, ωστόσο «τελικά όλα τα στοιχεία πήγαιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κυρίως το έγγραφο της απελευθέρωσης.

»Ο συμβολαιογράφος που απελευθέρωσε την Κατερίνα ήταν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο την αγαπούσε όταν ήταν ακόμη σκλάβα και με το οποίο απέκτησε αυτό το παιδί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Λεονάρντο.

Στο βιβλίο του ο Βέτσε αναφέρει πως η Κατερίνα μεταφέρθηκε στην Ιταλία λόγω της ικανότητάς της να δουλεύει με υφάσματα.

Είπε ακόμη ότι την έφεραν στη Βενετία με πλοίο και στη συνέχεια τη μετέφεραν στη Φλωρεντία, όπου εργάστηκε σε ένα σπίτι κοντά στον καθεδρικό ναό και μετά δούλεψε ως νταντά μέχρι την απελευθέρωσή της στις 2 Νοεμβρίου 1452.

Ο Παόλο Γκαλούτσι ειδικός επί θεμάτων για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πρώην διευθυντής του Μουσείου Γκαλιλέο στη Φλωρεντία, εξέφρασε την δική του άποψη: «Θα το περιέγραφα ως ντοκιμαντέρ-μυθοπλασία. Χρειάζεται μια αντίθεση για να εξηγηθεί αυτό το βιβλίο, γιατί είναι ένας συνδυασμός δύο παραδοσιακά διαφορετικών ειδών».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr