Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λεονάρντο ντα Βίντσι: Νέο μυθιστόρημα ισχυρίζεται πως η μητέρα του ήταν σκλάβα

Λεονάρντο ντα Βίντσι: Νέο μυθιστόρημα ισχυρίζεται πως η μητέρα του ήταν σκλάβα

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Φλωρεντία

Το νέο μυθιστόρημα «Il Sorriso di Caterina» (Το χαμόγελο της Κατερίνας) παρουσιάστηκε προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου στη Φλωρεντία, από τον συγγραφέα του και καθηγητή λογοτεχνίας, Κάρλο Βέτσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει μέσα στο βιβλίο πως η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Κατερίνα ήταν σκλάβα, η οποία ήρθε στην Ιταλία από την Κιρκασία, ιστορική περιοχή του Καυκάσου.

Ο Βέτσε δήλωσε πως απόδειξη στον ισχυρισμό του αυτόν είναι η πράξη απελευθέρωσης από τη δουλεία, που υπογράφει ο πατέρας του ντα Βίντσι, ο συμβολαιογράφος Πιέρο Ντα Βίντσι, και βρέθηκε στο κρατικό αρχείο της Φλωρεντίας.

Ο καθηγητής είπε επίσης πως αρχικά ούτε ο ίδιος πίστευε πως αληθεύει η εικασία αυτή, ωστόσο «τελικά όλα τα στοιχεία πήγαιναν προς την αντίθετη κατεύθυνση, κυρίως το έγγραφο της απελευθέρωσης.

»Ο συμβολαιογράφος που απελευθέρωσε την Κατερίνα ήταν το ίδιο πρόσωπο, το οποίο την αγαπούσε όταν ήταν ακόμη σκλάβα και με το οποίο απέκτησε αυτό το παιδί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Λεονάρντο.

Στο βιβλίο του ο Βέτσε αναφέρει πως η Κατερίνα μεταφέρθηκε στην Ιταλία λόγω της ικανότητάς της να δουλεύει με υφάσματα.

Είπε ακόμη ότι την έφεραν στη Βενετία με πλοίο και στη συνέχεια τη μετέφεραν στη Φλωρεντία, όπου εργάστηκε σε ένα σπίτι κοντά στον καθεδρικό ναό και μετά δούλεψε ως νταντά μέχρι την απελευθέρωσή της στις 2 Νοεμβρίου 1452.

Ο Παόλο Γκαλούτσι ειδικός επί θεμάτων για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και πρώην διευθυντής του Μουσείου Γκαλιλέο στη Φλωρεντία, εξέφρασε την δική του άποψη: «Θα το περιέγραφα ως ντοκιμαντέρ-μυθοπλασία. Χρειάζεται μια αντίθεση για να εξηγηθεί αυτό το βιβλίο, γιατί είναι ένας συνδυασμός δύο παραδοσιακά διαφορετικών ειδών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024