Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαγκάρντ: Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις μας

Λαγκάρντ: Τρεις παράγοντες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις μας

Σε σχέση με την τελευταία μας συνεδρίαση «ζούμε» σε έναν διαφορετικό κόσμο

Οι επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθούν από τρεις παράγοντες, φρόντισε να ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της  κατά τη διάρκεια της  καθιερωμένης συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ερωτηθείσα η Κριστίν Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρέπεμψε στην ανακοίνωση (στην οποία απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για την «επόμενη ημέρα») που ακολούθησε τη σημερινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι από τη σημερινή ανακοίνωση απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά για το πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στο μέλλον, κάτι που ήταν ξεκάθαρο στην ανακοίνωση που ακολούθησε την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Αν διαβάσετε προσεκτικά την ανακοίνωσή μας, στην πρώτη παράγραφο, τρία σημεία περιγράφουν με σαφήνεια πώς θα κινηθούμε στο εξής. Νούμερο ένα η εκτίμηση του διοικητικού συμβουλίου για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, νούμερο δύο η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και νούμερο τρία η δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής μας πολιτικής».

Αυτή θα είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η ΕΚΤ για να προχωρήσει στο μέλλον. Σαφώς πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής της, καθώς όπως υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίασή μας ο «κόσμος» έχει αλλάξει.

Ο φόβος της επανάληψης μιας Lehman Brothers

Ο υπαινιγμός της επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν σαφής, εννοώντας ότι ο φόβος που επισκιάζει τον τραπεζικό κλάδο για επανάληψη μιας Lehman Brothers μετά τη χρεοκοπία τριών περιφερειακών τραπεζών  στις ΗΠΑ και  τα προβλήματα στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Credit Suisse  στην Ευρώπη, είναι «λογικό να κάνει το διοικητικό συμβούλιο περισσότερο επιφυλακτικό για να παρέχει ξεκάθαρη καθοδήγηση για το μέλλον».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρωταγωνίστησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές, η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι πιο ισχυρή σε σχέση με 10-15 χρόνια νωρίτερα, η ρευστοποίησή τους επίσης είναι ισχυρή, «καθώς αν δούμε τους σχετικούς δείκτες είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται υψηλότερα των ελάχιστων απαιτήσεων. Αν παρατηρήσετε τη σύνθεση των δεικτών αυτών θα διαπιστώσετε ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ ικανοποιητική», σημείωσε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Καμία παρέκκλιση από τον στόχο

Εκείνο που θέλησε να ξεκαθαρίσει η Κριστίν Λαγκάρντ με αφορμή ερώτηση που της έγινε, ήταν ότι η ΕΚΤ σε καμία περίπτωση δεν θα παρεκκλίνει από τον στόχο που έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό: την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνσή του στο 2%.

«Έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία στην εργαλειοθήκη μας για να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τα πρόσφατα προβλήματα με τις τράπεζες. Όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μας αποπροσανατολίζουν από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας, να φέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και σε αυτήν παραμένουμε προσηλωμένοι. Όπως δεν αλλάζει την πολιτική μας, η οποία θα καθορίζεται κάθε φορά από τα δεδομένα που θα έχουμε στη διάθεσή μας».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024