Την έγκρισή της για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αναμένεται να δώσει τις επόμενες ημέρες η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στο Reuters.

Μάλιστα, αποκάλυψαν πως η επικύρωση θα γίνει πριν κλείσει το τουρκικό κοινοβούλιο στα μέσα Απριλίου, για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία, για να συζητήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ευρωατλαντική συμμαχία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι διμερείς σχέσεις και η αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Την ίδια ώρα, απογοήτευση εκδηλώνει η Σουηδία, καθώς η δική της ενταξιακή διαδικασία φαίνεται να καθυστερεί. Χθες, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι η Σουηδία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει μία παρατεταμένη αναμονή.

Η Τουρκία κατηγορεί και τα δύο έθνη, αλλά ιδιαίτερα τη Σουηδία, ότι είναι πολύ «ήπιες» απέναντι σε ομάδες που θεωρεί ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις ή υπαρξιακές απειλές για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

Από τότε που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία τον Μάιο του περασμένου έτους, η Φινλανδία και η Σουηδία τόνισαν σταθερά ότι θα γίνουν μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας την ίδια στιγμή «χέρι με χέρι».

Τώρα, ο Κρίστερσον δήλωσε πως δεν αποκλείεται Σουηδία και Φινλανδία να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ σε διαφορετικά στάδια.