Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συλλέκτες νεκρών: Η ουκρανική ομάδα που ψάχνει Ρώσους που πέθαναν στα πεδία των μαχών

Συλλέκτες νεκρών: Η ουκρανική ομάδα που ψάχνει Ρώσους που πέθαναν στα πεδία των μαχών

Στόχος η ανταλλαγή νεκρών ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα από τις περιοχές που άλλαξαν χέρια στη διάρκεια του πολέμου μέχρι σήμερα.

Σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του βόρειου Ντόνετσκ, μια ομάδα εθελοντών έχει αναλάβει το μακάβριο καθήκον της περισυλλογής δύο νεκρών Ρώσων, που σάπιζαν στο κελάρι ενός κατεστραμμένου σπιτιού.

Οι δύο Ρώσοι φορούσαν στρατιωτικές στολές και πιθανότατα είχαν τοποθετηθεί στο κελάρι από τους άλλους στρατιώτες της μονάδας τους.

Το χωριό Κρασνοπίλια, δεν είναι μακριά από την πόλη Ιζιούμ, που άλλαξε πολλές φορές χέρια μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων από την έναρξη του πολέμου μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε τον έλεγχο της απέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η Μαύρη Τουλίπα

Ο στόχος της ομάδας των εθελοντών, που φέρει το όνομα, «Μαύρη Τουλίπα», είναι να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες μπορούν για να τους ανταλλάξουν με δικούς τους.

Κι αυτό γιατί ένας στρατιώτης δεν μπορεί να καταγραφεί ως νεκρός αν δεν υπάρχει σώμα.

Η διαδικασία ανεύρεσης τους, ωστόσο, είναι μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση λόγω των ναρκών που υπάρχουν στο έδαφος και απειλούν να τους τινάξουν ανά πάσα στιγμή στον αέρα.

«Οι νάρκες έχουν πέσει από πυραύλους, οπότε μπορεί να βρίσκονται παντού. Μπορεί να έχουν πιαστεί στα δέντρα και να σκάσουν από τον αέρα», εξηγεί ο εθελοντής Άρτουρ στον Guardian.

Η ανταλλαγή

Μέχρι σήμερα η ομάδα τους έχει καταφέρει να βρει τα άψυχα σώματα 311 Ρώσων στρατιωτών σε περιοχές στις οποίες τον έλεγχο ανέκτησαν κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου οι Ουκρανοί, αναφέρει ο Ολέκσει Γιούκοφ, επικεφαλής της Μαύρης Τουλίπας.

Η ανταλλαγή των νεκρών Ρώσων στρατιωτών με  τους Ουκρανούς νεκρούς είναι μια μυστική επιχείρηση, το πραγματικό μέγεθος της οποίας καμιά από τις δύο αντίπαλες πλευρές δεν αποκαλύπτει.

Κατά κανόνα γίνεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία υπό την επιτήρηση των στρατιωτών αρχών και των δύο πλευρών. Κάποιες φορές στη ανταλλαγή παρευρίσκεται και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (IPC).

«Με τη δουλειά αυτή, καταφέρνουμε να φέρουμε πίσω εκατοντάδες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους, οι οποίοι θα αναγνωριστούν και θα επιστραφούν στις οικογένειες τους για να ταφούν», αναφέρει ο Αχίλ Ντεπρέ, εκπρόσωπος του IPC στην Ουκρανία.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024