Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Άγγελος Συρίγος: «Όποιος φοιτητής αδυνατεί να πληρώσει το αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο»

Άγγελος Συρίγος: «Όποιος φοιτητής αδυνατεί να πληρώσει το αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο»

Στις καταγγελίες για τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κλήθηκε να τοποθετηθεί ο υφυπουργός Παιδείας

Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο Mega.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν η τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου κατήγγειλε πως δεν της δίνουν το πτυχίο της, γιατί δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ για τη φοιτητική μέριμνα.

Η ίδια έκανε την καταγγελία της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι άδικο ένα χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει το πτυχίο του».

Στην συνέχεια  παρουσίασε με φωτογραφίες την κατάσταση των φοιτητικών εστιών που είναι δωμάτια γεμάτα υγρασία και μούχλα, με αποτέλεσμα η ίδια να πάθει βρογχίτιδα.

Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας της φοιτήτριας νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου, πολλοί ήταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επικοινώνησαν κι ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις σπουδαστών που χρωστάνε από 600 έως 1000 ευρώ για να μένουν σε φοιτητικές εστίες, σε δωμάτια γεμάτα μούχλα.

Ο υφυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

«Το ποσό είναι για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο»

«Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει μία επιλογή εδώ και κάποια χρόνια – κατά την γνώμη μου ορθή επιλογή – να βάζει ένα ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο, 15 ευρώ το μήνα, για όσους διαμένουν στις εστίες. Το πανεπιστήμιο έβαλε το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ ανά μήνα για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο»

»Είχε προκύψει ξανά το ίδιο θέμα πριν από μερικούς μήνες και το ίδιο το πανεπιστήμιο είχε πει αν υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν αυτό το συμβολικό ποσό, τότε το πανεπιστήμιο το αναλαμβάνει» εξήγησε αρχικά ο κ. Συρίγος.

«Έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα από τον ΚΚΕ»

Συνέχισε επισημαίνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα και συγκεκριμένα από το κόμμα του ΚΚΕ που απαιτεί να μην υπάρχει τίμημα για κανέναν φοιτητή.

«Εδώ, όμως τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα, από ένα συγκεκριμένο κόμμα, το ΚΚΕ στην προκειμένη περίπτωση, το οποίο απαιτεί συνολικά να φύγει αυτό το ποσό από όλους τους φοιτητές και σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις».

«Η υπόθεση του ΟΣΕ βγάζει στην επιφάνεια αμαρτωλές περιπτώσεις»

«Είναι προϊόν αδιαφορίας και από το πανεπιστήμιο και από τους ίδιους τους φοιτητές, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ένα αμαρτωλό θέμα οι περισσότερες εστίες στην χώρα μας. Θεωρώ, ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ΟΣΕ βγάζει στην επιφάνεια και μας υποχρεώνει να δούμε τις πολλές αμαρτωλές περιπτώσεις που έχουμε στην χώρα» είπε ο υφυπουργός ερωτώμενος για τις άθλιες συνθήκες των εστιών.

Ο κ. Συρίγος συνέχισε λέγοντας ότι δίνονται συνέχεια χρήματα για επισκευή των φοιτητικών εστιών, και τόνισε «από εκεί και πέρα τι συμβαίνει σε κάθε εστία είναι ένας συνδυασμός του πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)».

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Παιδείας ότι η σύγκλητος του πανεπιστήμιου πληρώνει το τίμημα για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Στην ερώτηση πού καταλήγει το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ, είπε πως πρόκειται για χρήματα που μαζεύονται για τη συντήρηση των εστιών, ωστόσο δεν αρκούν και ο βασικός λόγος που καταβάλλεται είναι για να υπάρχει ένα αίσθημα σεβασμού προς τις εστίες.

Καταλήγοντας ο Άγγελος Συρίγος περιέγραψε και τι είδους βελτιωτικές ενέργειες έχουν γίνει για τις φοιτητικές εστίες.

«Τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται περίπου οχτώ χιλιάδες κλίνες σε όλη την χώρα και δεύτερον αυξήθηκε το στεγαστικό επίδομα σε 1500 ευρώ και σε 2000 ευρώ αν συγκατοικεί με κάποιον άλλον φοιτητή» κατέληξε.

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024