Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικονόμου: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Οικονόμου: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό

Τι είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τον κατώτατο μισθό

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα όπως επεσήμανε ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει κανονικά από την 1η Απριλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου είπε:  «Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα για τον κατώτατο μισθό και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου».

Ποιο είναι το σχέδιο αύξησης του μισθού

Οι ανακοινώσεις για τη δημοσιοποίηση του κατώτατου μισθού έλαβαν αναβολή εξαιτίας του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τα σενάρια το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του κατώτατου στα 770 έως 780 ευρώ, με την αύξηση να είναι στο 7,75%. Το άλλο και πιο αισιόδοξο σενάριο έδειχνε προς αύξηση του νέου μισθό έως και τα 800 ευρώ, το οποίο αποτελεί ακόμα αίνιγμα αν θα επιβεβαιωθεί.

Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει – πλέον – το «αισιόδοξο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο νέος μισθός θα φθάσει έως και τα 800 ευρώ.

Πληροφορίες, προσδιορίζουν το «κατώφλι» της αύξησης, γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ -, ενώ η «οροφή» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ.

Μείωση εισφορών

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο αυτά θέματα ως αλληλένδετα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού κόστους. Σημειώνεται ότι η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπιστικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω  στις τρείς – τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας. Συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024