Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SVB: Αναζητεί αγοραστή η FDIC

SVB: Αναζητεί αγοραστή η FDIC

Σε ποιες δυσκολίες προσκρούει το deal

Διάχυτη είναι από την περασμένη Παρασκευή η ανησυχία στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και επενδυτών, ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έβρισκαν αγοραστή το Σαββατοκύριακο για να προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Ο δανειστής SVB Financial Group με επίκεντρο τις startups έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που πτωχεύει από την οικονομική κρίση του 2008 την Παρασκευή, αναστατώνοντας τις αγορές και αφήνοντας εγκλωβισμένα δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε εταιρείες και επενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η οποία διορίστηκε ως εκκαθαριστής της τράπεζας, είχε μπαράζ επαφών το Σαββατοκύριακο προκειμένου να βρει μια τράπεζα, που θα ήταν πρόθυμη να συγχωνευθεί με τη Silicon Valley Bank. Ωστόσο, το Reuters τονίζει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Οι δυσκολίες του deal

Ορισμένα στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν μεγάλη για οποιαδήποτε τράπεζα και πιθανότατα θα απαιτούσε από τις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν ειδικές εγγυήσεις αλλά και άλλα κίνητρα στον οποιονδήποτε αγοραστή.

Με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο δανειστής με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καθιστώντας τη λίστα των πιθανών αγοραστών που θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο σχετικά σύντομη, είπαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Το σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων

Χθες, το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η Federal Reserve και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων μελετούν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού,.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πανικός, σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, και να μην επαναληφθούν φαινόμενα sell off στις αγορές  όπως την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ανησυχία ντόμινο

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι χωρίς απόφαση μέχρι τη Δευτέρα, άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν πίεση και δεν αποκλείεται να καταγραφεί μεγάλη  εκκροή καταθέσεων υπό αυτούς τους φόβους.

«Τα καλά νέα είναι ότι είναι απίθανο μια χρεοκοπία τύπου SVB να επεκταθεί στις μεγάλες τράπεζες», δήλωσε η εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Kroll σε ερευνητικό σημείωμα.

Ωστόσο, οι μικρές κοινοτικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλότερος εάν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της SVB δεν χρειαστεί να κουρέψουν τις καταθέσεις τους», πρόσθεσε.

Η Silicon Valley Bank είχε ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο καταθέσεων που δεν καλύπτονταν από τις εγγυήσεις της FDIC, οι οποίες έχουν ανώτατο όριο στα 250.000 δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν ανέφερε σε ένα tweet το Σάββατο ότι η αποτυχία προστασίας όλων των καταθετών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση ανασφάλιστων καταθέσεων και από άλλα ιδρύματα.

«Αυτές οι αναλήψεις θα εξαντλήσουν τη ρευστότητα από τις κοινοτικές, περιφερειακές και άλλες τράπεζες και θα ξεκινήσουν την καταστροφή αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο Άκμαν.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Fed

Στον απόηχο των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η κατάρρευση της Silicon Valley Bank , και του μαζικού sell-off που ακολούθησε στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστούν  και θα καθοριστούν πρωτίστως οι προκαταβολές και τα προεξοφλητικά επιτόκια που θα χρεωθούν από τις τράπεζες της Federal Reserve.

Όπως επισημαίνουν αμερικανικά δημοσιεύματα, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η κίνηση έγινε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή , η οποία ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία από την οικονομική κρίση του 2008. Αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, κατέστρεψε τις τραπεζικές μετοχές και άφησε τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια να ανησυχούν για το πώς θα έχουν πρόσφαση να κάνουν μισθοδοσία.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024