Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
5 μυστικά για τη σωστή εισαγωγή του μωρού στις στερεές τροφές

5 μυστικά για τη σωστή εισαγωγή του μωρού στις στερεές τροφές

Από τον 6ο μήνα και μετά, ο στόχος είναι το ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα να εντάξει σταδιακά όλες τις τροφές.

Και να έφτασε εκείνη η ώρα που το μωρό σας μεγάλωσε τόσο όσο να μπορεί πλέον να βάλει στη διατροφή του κρέμες και στερεά τροφή εκτός από το γάλα.

Οι νέες αυτές τροφές όχι μόνο αποτελούν για το παιδί σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και σιδήρου, αλλά προετοιμάζουν το παιδί για τη σταδιακή εισαγωγή ακόμα περισσότερων νέων γεύσεων, ενώ παράλληλα μαθαίνει σιγά σιγά μόνο του να τρώει με το κουτάλι.

Από τον 6ο μήνα και μετά, ο στόχος είναι το ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα να εντάξει σταδιακά όλες τις τροφές.

Στην αρχή, το πόσο τρώει το μωρό σας είναι λιγότερο σημαντικό από το να το συνηθίσετε στην ιδέα να τρώει.

Θα εξακολουθούν να παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών τους από το μητρικό γάλα ή το γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας.

Δίνοντας στο μωρό σας μια ποικιλία τροφών, μαζί με μητρικό γάλα ή γάλα σε φόρμουλα 2ης βρεφικής ηλικίας θα βοηθήσει το παιδί σας να προετοιμαστεί για μια ζωή πιο υγιεινή διατροφή.

Σταδιακά, θα μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα και την ποικιλία φαγητού που τρώει το μωρό σας έως ότου μπορεί να τρώει τα ίδια τρόφιμα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σε μικρότερες μερίδες.

Με την ησυχία σου

Αφήστε άφθονο χρόνο για φαγητό, ειδικά στην αρχή. Το να βιάζεστε ή να πιέζετε το μωρό σας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σίτισης.

Πηγαίνετε με τον ρυθμό του μωρού σας και σταματήστε όταν σας δείξει ότι έχει χορτάσει. Μην αφήνετε τα γεύματα μέχρι το παιδί σας να είναι πολύ πεινασμένο ή πολύ κουρασμένο για να φάει.

Κάντε υπομονή

Μπορεί να χρειαστούν 10 ή και περισσότερες προσπάθειες για να δεχτεί το μωρό σας τις νέες τροφές, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνει.

Τα μωρά μπορεί να κάνουν αστείες γκριμάτσες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αρέσει. Απλώς συνηθίζουν σε νέες γεύσεις και υφές.

Αφήστε το μωρό σας να σας καθοδηγήσει

Τα περισσότερα μωρά ξέρουν πότε είναι χορτασμένα, οπότε αφήστε το μωρό σας να σας καθοδηγήσει και μην τα πιέζετε ποτέ να φάνε.

Ακολουθήστε τα σημάδια του μωρού σας και μάθετε να αναγνωρίζετε πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει.

Τα μωρά κάτω των 9 μηνών δεν χρειάζονται σνακ. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας πεινά ανάμεσα στα γεύματα, προσφέρετε επιπλέον τροφές με γάλα.

Δείξτε τους πώς τρώτε

Τα μωρά αντιγράφουν τους γονείς και τα αδερφάκια τους, οπότε μπορείτε να τα βοηθήσετε δείχνοντάς τους ότι τρώτε πιο υγιεινές τροφές.

Τα μωρά απολαμβάνουν να σας παρακολουθούν να τρώτε και μαθαίνουν από το να είναι μέρος των οικογενειακών γευμάτων.

Βοηθήστε τους να συμμετάσχουν μιλώντας τους και δίνοντάς τους φαγητό όταν εσείς ή η υπόλοιπη οικογένεια τρώτε.

Το να τρώτε τα γεύματα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να διευκολύνει το μωρό σας να γνωρίζει πότε είναι η ώρα του φαγητού.

Οχι στη ζάχαρη

Τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε αλμυρές τροφές, καθώς δεν είναι καλό για τα νεφρά τους και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Όταν εισάγετε το μωρό σας σε στερεές τροφές, είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα για να μην το θέσετε σε κίνδυνο.

Να πλένετε και να ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε σκληρά τρόφιμα όπως ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ωμό καρότο ή μήλο.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

Η φρουτόκρεμα είναι το πρώτο στερεό γεύμα στη διατροφή του παιδιού μετά το γάλα. Οι διάφορες νέες τροφές προστίθενται αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού. Έτσι ο οργανισμός του έχει χρόνο να προσαρμοστεί , και σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μια τροφή, θα μπορείτε να βρείτε ποια είναι αυτή που τις προκάλεσε.

Μία βδομάδα μετά, εισάγεται και την απογευματινή κρέμα στη διατροφή του παιδιού. Η πρώτη κρέμα που συνήθως συστήνεται από τους παιδιάτρους, είναι η κρέμα ρυζάλευρου. Όπως και με την φρουτόκρεμα ακολουθείστε την τακτική αργά και σταθερά, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσετε το απογευματινό γεύμα γάλακτος με την κρέμα.

Και αφού το μωρό σας έχει συνηθίσει την φρουτόκρεμα και την απογευματινή κρέμα, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε και το μεσημεριανό γάλα με φαγητό. Αρχικά ξεκινάτε με πατάτα και καρότο και σταδιακά προσθέτετε και άλλα λαχανικά. Ισχύει και σε αυτή την περίπτωση πως κάθε νέα τροφή προστίθεται σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού.

Μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του μωρού σας θα έχετε εισάγει, ζυμαρικά, κοτόπουλο και αυγό στο παιδί σας, ενώ μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους θα εντάξετε το ψάρι στο διαιτολόγιο του.

Στην αγορά θα βρείτε έτοιμα βαζάκια με βρεφικές τροφές οι οποίες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους για την ποιότητα τους. Ειναι μια καλή λύση για την περίπτωση που δεν βρίσκεστε σπίτι, ή δεν προλάβατε να μαγειρέψετε.

Και φυσικά όλα θα τα βρείτε στο SHOPFLIX.gr μέσα από τις αμέτρητες επιλογές σε γάλατα και κρέμες για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στο μωρό σας. Κάντε τις αγορές σας μέσα από την πλατφόρμα και επιλέξετε την υπηρεσία παράδοσης SHOPFLIX ME TH MIA και θα παραλάβετε άμεσα και σε μια αποστολή όλα σας τα προϊόντα, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεστε.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024