Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομία 13,9% από τον έλεγχο των αντιβιοτικών στο Αττικό

Οικονομία 13,9% από τον έλεγχο των αντιβιοτικών στο Αττικό

Εξοικονομήσεις που μπορούν να ενισχύσουν προγράμματα περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων φέρνει η εντατική επιτήρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών

Σημαντικές εξοικονομήσεις μπορεί να φέρει η αυστηρή επιτήρηση στη χορήγηση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και οι πόροι που μπορούν να εξοικονομηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι σε προγράμματα περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μόνο για ένα εξάμηνο στο «Αττικό» νοσοκομείο, η εξοικονόμηση έφτασε το 13,9% της δαπάνης για τη χορήγηση προωθημένων αντιβιοτικών, γεγονός που απέδωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ εξοικονόμησης σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο εξάμηνο.

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη από την Δ’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν». Πρώτος συγγραφέας της μελέτης είναι η Πηνελόπη Καζάκου, ενώ εποπτεύοντες της μελέτης είναι οι λοιμωξιολόγοι καθηγητές Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και Αναστασία Αντωνιάδου. Στην εκπόνηση της μελέτης συμμετείχαν επίσης οι Δήμητρα Καββαθά, Ειρήνη Σκούρα και Θωμάς Κώστας από την Δ΄ Παθολογική του νοσοκομείου, καθώς και η Αλεξάνδρα Ρουζίου και ο Ευθύμης Δημητράκης από το φαρμακευτικό τμήμα του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά πολυανθεκτικών μικροβίων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ορθολογικής χορήγησης αντιβιοτικών, με σκοπό τη βελτίωση της μικροβιακής αντοχής. Στα πλαίσια αυτά, εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο, πρόγραμμα εντατικοποιημένης επιτήρησης χορήγησης προωθημένων αντιβιοτικών.

Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Όλα τα έντυπα χορήγησης των υπό περιορισμό αντιβιοτικών σύμφωνα με τις αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής του νοσοκομείου (Ομάδα Επιτήρησης της. Κατανάλωσης και της Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών – ΟΕΚΟΧΑ), ελέγχονταν καθημερινά – εκτός αργιών – στο χώρο του φαρμακείου, από λοιμωξιολόγο.

Τα αντιβιοτικά αυτά είναι: καρβαπανέμες, κολυμικίνη, τιγεκυκλίνη, φωφομυκίνη, λινεζολίδη, τιντεζολίδη, γλυκοπεπτίδια, δαπτομυκίνη, κεφταζιδίμη – αβιμπακτάμη, κεφαλοσπορίνες γ΄ και δ’ γενιάς, κεφταρολίνη, κινολόνες, πιπερακιλίνη – ταζομπακτάμη, κεφτολοζάνη – ταζομπακτάμη, αντιμυκητιασικά.

Σε περίπτωση που η χρήση των αντιβιοτικών δεν ήταν δικαιολογημένη κατά την άποψη του λοιμωξιολόγου που διενεργούσε τον έλεγχο, υπήρχε γραπτή επισήμανση ή άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα, καθώς και σύσταση για εκτίμηση από την λοιμωξιολογική ομάδα για έγκριση, τροποποίηση ή απόρριψη του αιτήματος χορήγησης του συγκεκριμένου αντιμικροβιακού.

Κατά το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του παραπάνω προγράμματος, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της δαπάνης χορήγησης προωθημένων αντιβιοτικών υψηλού κόστους, κατά 13,9%, που αντιστοιχεί σε ποσό 538.213,92 ευρώ, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η μελέτη συμπεραίνει ότι η εντατικοποιημένη επιτήρηση χορήγησης αντιβιοτικών μπορεί μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την περαιτέρω ενίσχυση προγραμμάτων ελέγχου νοσοκομειακών λοιμώξεων.

inSports

Ολυμπιακός: Ξεσηκωμός και στον Άγιο Νικόλαο για τις κούπες του Conference και του Youth League (pics)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League έκαναν την τελευταία τους στάση στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024