Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Silicon Valley Bank: Κατέρρευσε η τράπεζα – Ορίστηκε εκκαθαριστής

Silicon Valley Bank: Κατέρρευσε η τράπεζα – Ορίστηκε εκκαθαριστής

Μνήμες από την κατάρρευση της Lehman Brothers ξυπνούν στις ΗΠΑ. Κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και με εντολή του αρμόδιου υπουργείου έκλεισε. Εγγυημένες οι καταθέσεις ως 250.000 δολάρια

Kαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank. Η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας έθεσε σε καθεστώς διαχείρισης την τράπεζα.

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει εντός του 2023, ενώ όπως αναφέρουν οι Financial Times είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Ειδικότερα, λίγο μετά τη διπλή βουτιά των μετοχών της SVB, η πελατειακή βάση των νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας ξεκίνησαν να αποσύρουν τις καταθέσεις και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. – FDIC) ανέλαβε την εκκαθάριση της τράπεζας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ειδικότερα, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας στην Καλιφόρνια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ανέλαβε τα ηνία της Silicon Valley Bank, διορίζοντας την FDIC ως εκκαθαριστή, επικαλούμενη ανεπαρκή ρευστότητα και αφερεγγυότητα.

Σύμφωνα με την FDIC οι καταθέτες που είναι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Στον αντίποδα, οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα λάβουν πιστοποιητικό είσπραξης για το υπόλοιπο των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ακόμη το ποσό. Η τυπική ασφάλιση του Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Το πιστοποιητικό συνήθως σημαίνει ότι οι καταθέσεις μιας τράπεζας θα αναληφθούν από άλλη, υγιή τράπεζα ή το FDIC θα πληρώσει τους καταθέτες μέχρι το όριο ασφάλισης με το «κούρεμα» να βρίσκεται στο τραπέζι.

Το χτύπημα του Peter Thiel’s Founders Fund

Τα προβλήματα αυξήθηκαν για την τράπεζα στις αρχές του Μαρτίου, όταν το Peter Thiel’s Founders Fund και άλλες εταιρείες high profile επιχειρηματικών κεφαλαίων συμβούλεψαν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να αποσύρουν χρήματα από την τράπεζα. Αυτή η συμβουλή ήρθε μια ημέρα αφότου η SVB Financial Group, η μητρική εταιρεία της τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από μια σημαντική απώλεια στο χαρτοφυλάκιό της.

Η SVB ιδρύθηκε το 1983 σε ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis, σύμφωνα με μια δήλωση από την 20ή επέτειο της τράπεζας. Από την έναρξή της, η εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Η τράπεζα είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφερε η FDIC. «Τη στιγμή του κλεισίματος, το ποσό των καταθέσεων που υπερβαίνουν τα ασφαλιστικά όρια ήταν απροσδιόριστο», πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το υπουργείο έχει γνώση των εξελίξεων και παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη, ο CEO του Ομίλου προέτρεψε εκ νέου τους πελάτες της Silicon Valley Bank να «παραμείνουν ήρεμοι» εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική θέση της τράπεζας.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024