Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Το όπλο των Τούρκων στο Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Το όπλο των Τούρκων στο Αιγαίο

Παραδόθηκε το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων με το οποίο οι Τούρκοι στέλνουν μήνυμα στην Ελλάδα.

Υπό πίεση βρίσκεται ο Ερντογάν, ο οποίος χάνει καθημερινά περισσότερο έδαφος, ιδιαίτερα από την ώρα που ανακοινώθηκε ο αντίπαλος του που στηρίζεται από όλη την αντιπολίτευση. Στην πρώτη μάλιστα δημοσκόπηση, ο Κιλιτσντάρογλου κόβει πρώτος το νήμα αφήνοντας πίσω τον Τούρκο πρόεδρο με περίπου 13 μονάδες διαφορά. Ερώτημα αποτελεί αν ο Τούρκος πρόεδρος θα ανεβάσει ξανά την ένταση στα ελληνοτουρκικά πέρα από το να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το νέο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό. Στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν την αντιπολίτευση

Εφόσον βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση με τον Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να εξευμενίσει την οργή των πολιτών, επισκέφθηκε σεισμοπαθείς στα σπίτια που εγκαταστάθηκαν δηλώνοντας πως θα ασχοληθεί μόνο με τις συνέπειες του σεισμού.

«Επισκέφτηκα δύο φορές όλες τις περιοχές και περιόδευσα. Θυμάμαι τις παλαιότερες εποχές αυτών των περιοχών των πόλεων και είδα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα… Κάτω απο τα συντρίμμια υπήρχαν άνθρωποι, μικρά παιδιά που έλεγαν δίψασα και τους έδιναν νερό με καλαμάκι και καπάκι του μπουκαλιού» ανέφερε ο Ερντογάν.

Τα χαρακτηριστικά του νέου ελικοπτεροφόρου πλοίου

Στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu. Το αμφίβιο επιθετικό πλοίο είναι έτοιμο για το πρώτο του ταξίδι στο Αιγαίο, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα υπεροπλίας στην Ελλάδα.

Το πλοίο αυτό κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία SEDEF, παραδόθηκε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων.  Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV.

Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου σε νέα δημοσκόπηση

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Σάββατο έως τη Δευτέρα το 56,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο της Εθνικής Συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου, ενώ μόλις το 43,2% τον Ερντογάν, που παραμένει εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία στην Τουρκία.

Με τη νέα αυτή σφυγμομέτρηση πνέει πλέον άνεμος αισιοδοξίας στο «τραπέζι των έξι» καθώς μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ψαλιδισμένες τις πιθανότητες επικράτησης του Κιλιτσντάρογλου, και έδιναν μεγαλύτερη δυναμική στους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς σε μια πιθανή αναμέτρησή τους με τον Ερντογάν.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024