Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Υπέρ των συνομιλιών με το HDP δύο κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Υπέρ των συνομιλιών με το HDP δύο κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης

Δύο κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο δήλωσε ενδιαφέρον ότι θέλει να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο Κιλιτσντάρογλου κατά του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου.

Παρά τις ανησυχίες μεταξύ των εθνικιστών της συμμαχίας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, φαίνεται πως κάποια κόμματα του μπλοκ είναι υπέρ των συνομιλιών με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP, ώστε να στηρίξει και αυτό τον κοινό υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου.

Ειδικότερα, δύο είναι τα κόμματα από τη συμμαχία των έξι της αντιπολίτευσης, τα οποία θα πορευθούν με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ως κοινό υποψήφιο.

Ωστόσο, μια νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, που ενδέχεται να τερματίσουν την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο.

Οι θέσεις των κομμάτων για τις συνομιλίες με το HDP

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, κάλεσε τη Δευτέρα για συνομιλίες με το μπλοκ «σχετικά με αρχές» που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στο κόμμα να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης είπε στο Reuters την Τρίτη ότι η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Ευτυχίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε ότι δεν θα εναντιωθεί στο να ξεκινήσουν διάλογο άλλα κόμματα με το HDP, αλλά δεν θα συμμετάσχει η ίδια στις συζητήσεις.

Δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, το Κόμμα DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος, θα καλωσόριζαν επίσης τις συνομιλίες με το HDP, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το HDP είχε δηλώσει ότι θα όριζε τον δικό του υποψήφιο στις εκλογές, μαζί με μια διαφορετική συμμαχία αριστερών και φιλοκουρδικών κομμάτων, αλλά τώρα επανεξετάζει αυτή την απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προβάλλει αυτούς τους φερόμενους δεσμούς και τον αντιπολιτευτικό ρόλο του HDP, λένε αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024