Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός στην Τουρκία: Από που ξεκινά ο αστικός μετασχηματισμός

Σεισμός στην Τουρκία: Από που ξεκινά ο αστικός μετασχηματισμός

Παρά το τεράστιο κόστος που είχε για τους πολίτες ο σεισμός στην Τουρκία, ο αστικός μετασχηματισμός ξεκινά από το σπίτι του Ερντογάν.

Μπορεί ο φονικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου να άφησε πάνω από 46.000 νεκρούς και 214.000 διαλυμένα κτήρια στο διάβα του, όμως ο αστικός μετασχηματισμός πρόκειται να ξεκινήσει από την παλιά γειτονιά του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, ο μετασχηματισμός που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της Τουρκίας πρόκειται να ξεκινήσει από το οίκημα στο οποίο ζούσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην γειτονιά Σκούταρι (Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης από το 1994 ως το 2009, όταν ήταν αρχικά δήμαρχος της Πόλης και στη συνέχεια πρωθυπουργός.

«Θέλει να δώσει το παράδειγμα»

Σύμφωνα με όσα λένε Τούρκοι αξιωματούχοι, η οικοδομική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο ξεχωρίζει, ενώ με αυτή «ο Ερντογάν θέλει να δώσει το παράδειγμα» σε ολόκληρη τη γειτονιά και όχι μόνο, για τη δημιουργία ασφαλέστερων κτιρίων.

Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε πως το οίκημα κατεδαφίστηκε πριν από 1,5 χρόνο και τώρα ξαναχτίζεται, προκειμένου τα σπίτια στην Κωνσταντινούπολη να πληρούν τα πρότυπα της προστασίας από τον σεισμό. Στον χώρο θα ανεγερθεί ένα τριώροφο κτίριο που θα αποτελεί «παράδειγμα».

Στο ρεπορτάζ της Aksam σημειώνεται επίσης πως παλιά κτίρια που βρίσκονται στη γειτονιά και δεν τηρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς, έχουν εκκενωθεί, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως «ελπίζει ο αστικός μετασχηματισμός να ξεκινήσει από εκεί».

Φωτογραφία από την ανοικοδόμηση της οικίας που διέμενε ο Ερντογάν

Οι υποσχέσεις Ερντογάν στους σεισμόπληκτους

Ο Ερντογάν σημείωσε πως το ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες και σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν. Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν. Επίσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», προσέθεσε. Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε πάλι τάζοντας έχοντας προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου», κατέληξε.

Στο ζενίθ το κόστος των ζημιών από τους φονικούς σεισμούς

Ενα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Γκαζίαντεπ η Λουίζα Βίντον, υπεύθυνη για τη Τουρκία του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να γίνει με καλύτερες προϋποθέσεις, με περισσότερο οικολογικούς όρους, σημαίνει ότι αυτό το ποσόν θα ξεπερασθεί», δήλωσε η Λουίζα Βίντον.

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσόν των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτό που θα παρουσιαστεί κατά την Διάσκεψη των Δωρητών στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024