Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουρουγουάη: Διώκεται δεύτερος διπλωμάτης για πλαστογράφηση διαβατηρίων στη Ρωσία

Ουρουγουάη: Διώκεται δεύτερος διπλωμάτης για πλαστογράφηση διαβατηρίων στη Ρωσία

Δεύτερος διπλωμάτης διώκεται στην Ουρουγουάη για την υπόθεση των πλαστών διαβατηρίων στη Ρωσία, και το γεγονός ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς αμαυρώνει την εικόνα του κεντροδεξιού προέδρου της χώρας.

Η δικαιοσύνη της Ουρουγουάης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δεύτερου διπλωμάτη, που είχε υπηρετήσει στη Ρωσία, για πλαστογράφηση διαβατηρίων επ’ ωφελεία ρώσων πολιτών, υπόθεση για την οποία ο πρώην υπεύθυνος για την ασφάλεια του προέδρου της λατινοαμερικάνικης χώρας, Λουίς Λακάγιε Που, βρίσκεται στη φυλακή.

«Αδικήματα κατά συρροή»

Ο 47χρονος διπλωμάτης, πρώην πρόξενος της Ουρουγουάης στη Ρωσία από το 2019 ως το 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του μέσου ενημέρωσης Surayado, κατηγορείται για «αδικήματα κατά συρροή» που συνδέονται με χορηγήσεις ουρουγουανών διαβατηρίων στη Ρωσία, διευκρίνισε εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Η ισχύς του διαβατηρίου του ιδίου ανακλήθηκε και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατά την ίδια πηγή.

Η έρευνα για την εμπλοκή του δεύτερου διπλωμάτη, που συνέχισε την καριέρα του στις ΗΠΑ, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουρουγουάη. Προκάτοχός του αντιμετώπιζε ήδη ποινική δίωξη.

Για την ίδια υπόθεση, ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του αρχηγού του κράτους, ο Αλεχάντρο Αστεσιάνο – στη θέση αφότου ορκίστηκε κι ανέλαβε την εξουσία ο κ. Λακάγιε Που, το 2020, ως τη σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο -, καταδικάστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου να εκτίνει ποινή φυλάκισης τεσσεράμισι ετών.

Σε κύκλωμα

Ο κ. Αστεσιάνο κρίθηκε ένοχος στη δίκη του, στην οποία αντιμετώπιζε κατηγορίες για σύσταση και συμμορία και αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Φερόταν να ανήκε σε κύκλωμα που πλαστογραφούσε έγγραφα ώστε να καθίσταται εφικτή η χορήγηση διαβατηρίων της Ουρουγουάης σε πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η υπόθεση αμαυρώνει την εικόνα του κεντροδεξιού προέδρου. Ο κ. Λακάγιε Που παραδέχθηκε πως ο διορισμός του ανθρώπου αυτού στην ηγεσία της υπηρεσίας ασφαλείας του ήταν «λάθος».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024