Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρόντες, αλλά με… διακριτικότητα στις διαμαρτυρίες

Παρόντες, αλλά με… διακριτικότητα στις διαμαρτυρίες

Η συγκέντρωση της Τετάρτης είναι η πρώτη στην οποία θα υπάρξει πολιτική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης,

Οι συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών σε όλη την χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων στα Τέμπη, δεν είχαν κομματικό χαρακτήρα -παρότι συμμετείχαν πολλά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εμφάνιση συντεταγμένων μπλοκ δεν υπήρξε.

Υπό μια έννοια, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ο θυμός μετά το δυστύχημα των τρένων φαίνεται πως τουλάχιστον για την ώρα επηρεάζει τους δεσμούς εμπιστοσύνης της κοινωνίας με ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος.

Οι συγκεντρώσεις

Η συγκέντρωση της Τετάρτης είναι η πρώτη στην οποία, μια εβδομάδα μετά την μοιραία σύγκρουση, στο κέντρο της Αθήνας θα υπάρξει και πολιτική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης, κυρίως μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΔΕΔΥ. Αν περιμένει κανείς να δει κομματικά πανό μάλλον θα απογοητευτεί -αυτό θα συμβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα.

Είναι δεδομένο πως στην πλατεία Κλαυθμώνος θα υπάρξουν πολιτικές παρουσίες, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς και από το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες μέρες κατά μόνας και την Τετάρτη πιο οργανωμένα, μέλη, στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος έδωσαν το παρών στις συγκεντρώσεις.

Οι παρουσίες αυτές ωστόσο θα έχουν και την σχετική διακριτικότητα -γι’ αυτό και οι γνωρίζοντες ποντάρουν πως δύσκολα θα υπάρξουν παρουσίες πολιτικών αρχηγών, ώστε να μην φανεί πρόθεση «καπελώματος» των κινητοποιήσεων.

Γενικότερα, η στάση των μεγαλύτερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων απέναντι στις συγκεντρώσεις είναι προσεκτική -τόσο λόγω πρότερης εμπειρίας, αλλά και γιατί κανείς δεν θεωρεί πως το πολιτικό σύστημα θα ωφεληθεί αν επικρατήσει η λογική του «όλοι ίδιοι είναι».

Την Κυριακή, η Κουμουνδούρου αντέδρασε με ανακοίνωση του γραφείου τύπου για την διαχείριση της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να «σηκώσει» παραπάνω το θέμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις στην στάση που έχει κρατήσει ως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο ΠΑΣΟΚ δίνουν σημασία στον τρόπο που το πολιτικό σύστημα θα αντιδράσει στην τραγωδία: «Η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει πάνω σε πολιτικές και προτάσεις και όχι τοξικές αντιπαραθέσεις άνευ αντικειμένου, διότι αυτό θα οδηγήσει στην ενίσχυση των άκρων», ανέφερε ο Δημήτρης Μάντζος («Real Fm»). «Η οργή του κόσμου είναι ένα δίκαιο συναίσθημα, που πρέπει όμως να διοχετευθεί στα σωστά κανάλια, σε ενεργητική συμμετοχή στην ανατροπή όλων των συσχετισμών, όλων των αδιεξόδων».

Σταθερή αξία η συμμετοχή του ΠΑΜΕ, τόσο την Τετάρτη όσο και την εβδομάδα που πέρασε. Σε πιο σκληρό τόνο κινείται το ΜέΡΑ25, με απεύθυνση στο θυμικό, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, με τοποθετήσεις βουλευτών όσο και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να τουιτάρει ο ίδιος για την αστυνομική βία των προηγούμενων ημερών.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024