Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Μικρότερο το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις αγροτικές περιοχές

Eurostat: Μικρότερο το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις αγροτικές περιοχές

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat

Το χάσμα στο εισόδημα μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ΕΕ είναι δεδομένο. Φαίνεται όμως ότι είναι μικρότερο στις αγροτικές περιοχές έναντι των αστικών περιοχών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το εισοδηματικό χάσμα των φύλων στην ΕΕ (με όρους καθαρού εισοδήματος) ήταν κοντά στο 5% στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Το 2021, σε απόλυτες τιμές, το μέσο εισόδημα για τους άνδρες ήταν 18.774 €, σχεδόν 800 € υψηλότερη από αυτό για τις γυναίκες (17.972 €).

Το ίδιο έτος, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών στον βαθμό αστικοποίησης, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ για το καθαρό εισόδημα ήταν μικρότερο για τους κατοίκους της υπαίθρου από ό,τι για εκείνους που ζουν σε πόλεις: 4,0% έναντι 4,8%.

Στις χώρες

Σε εθνικό επίπεδο, οι εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των φύλων ήταν υψηλότερες στις πόλεις από τις αγροτικές περιοχές σε 13 κράτη μέλη, με τη Λιθουανία και τη Μάλτα να παρουσιάζουν τις υψηλότερες διαφορές ως προς το βαθμό αστικοποίησης: 8,5 και 7,3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Μεταξύ των 14 χωρών όπου το χάσμα εισοδήματος ήταν υψηλότερο στις αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις, η Αυστρία (5,3 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ιταλία (4,2 ποσοστιαίες μονάδες) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων ανδρών και γυναικών.

Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία

Η μείωση της διαφοράς στις αποδοχές μεταξύ ανδρών και γυναικών στο εργατικό δυναμικό μπορεί να τονώσει την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 7% — ή 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια έκθεση της Moody’s Analytics .

Και προσθέτει ότι με τον ισχύοντα ρυθμό, μπορεί να χρειαστούν 132 χρόνια για να κλείσει ο κόσμος το οικονομικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η οικονομική ώθηση θα έρθει καθώς περισσότερες γυναίκες θα ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και θα υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, θα βοηθήσει κι ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που θα κατέχουν πιο παραγωγικούς διευθυντικούς και επαγγελματικούς ρόλους.

«Το κλείσιμο του χάσματος των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και το χάσμα των φύλων στη διαχείριση στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορεί να αυξήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια», έγραψαν στην έκθεση οι Dawn Holland και Katrina Ell.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024