Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Η συμμαχία των πέντε διαμηνύει ότι συνεχίζει ακάθεκτη, μετά την «τρικλοποδιά» της Ακσενέρ

Τουρκία: Η συμμαχία των πέντε διαμηνύει ότι συνεχίζει ακάθεκτη, μετά την «τρικλοποδιά» της Ακσενέρ

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι πέντε ηγέτες των κομμάτων, που συγκροτούν τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, μετά την αποχώρηση του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ, συναντήθηκαν το Σάββατο και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στις αρχές που είχαν υιοθετήσει εν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

«Η συμμαχία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της προς την ίδια κατεύθυνση, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και τους στόχους της», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους τα κόμματα, μετά την πεντάωρη συνεδρίαση των ηγετών τους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Η Ακσενέρ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα της (IYI) αποχωρεί από την συμμαχία, διαφωνώντας με την πρόταση των υπολοίπων να επιλεγεί ως υποψήφιός τους για την προεδρία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Κατηγόρησε τους άλλους ηγέτες ότι ασκούν πιέσεις στο κόμμα της και αψηφούν τη λαϊκή βούληση. Η ίδια πρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίστοιχα. Και οι δύο προέρχονται από το CHP.

Η αντιπολίτευση σκοπεύει να ανακοινώσει την Δευτέρα, 6 Μαρτίου, τον κοινό υποψήφιό της, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Τι δήλωσαν οι πέντε

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των πέντε, αναφέρονται τα εξής:

«Ως Εθνική Συμμαχία, συγκεντρωθήκαμε σήμερα, φιλοξενούμενοι από το ‘Κόμμα Ευτυχίας’. Το τραπέζι μας, στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα τμήματα της κοινωνίας της χώρας μας σε ευρύτατο φάσμα και το οποίο συστάθηκε από το ίδιο το έθνος μας, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και σήμερα το έργο του προς την ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους με τους οποίους συστάθηκε την πρώτη ημέρα.

Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να καλύψει τα δεινά του έθνους μας, λόγω της καταστροφής από τον σεισμό και την αδυναμία της διοίκησης που προκάλεσε αυτά τα δεινά. Ευχόμαστε για άλλη μια φορά το έλεος του Θεού στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους και δεσμευόμαστε ότι θα βάλουμε τέλος σε όλες αυτές τις αδυναμίες της διοίκησης και επίσης θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες μας θα ζουν σε ασφαλείς πόλεις και ασφαλή σπίτια.

Οι δήμαρχοι της συμμαχίας εργάζονται ήδη για την εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων.

Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε, διεξάγουμε μια διαδικασία με κοινή λογική, διαβούλευση και συναίνεση. Με τη συνείδηση ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής, θα ξαναγεννήσουμε την ελπίδα σε αυτά τα εδάφη και θα δημιουργήσουμε μαζί συνθήκες διαβίωσης αντάξιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην όμορφη χώρα μας».

«Μια νίκη χωρίς χαμένους»

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε και να αναβιώσουμε την ‘Τουρκία του αύριο’, χωρίς να μείνουμε κολλημένοι στο χθες και στο σήμερα. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας, χωρίς να αποκλείσουμε κανένα μέλος των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων μας, χωρίς να ραγίσουμε την καρδιά κανενός και χωρίς να αρνηθούμε την εμπιστοσύνη του.

Στόχος μας είναι μια νίκη χωρίς χαμένους!

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποφασίσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας, θα συναντηθούμε ξανά την Δευτέρα 6 Μαρτίου, με οικοδεσπότη το ‘Κόμμα Ευτυχίας’.

Θα μοιραστούμε με το κοινό την τελική ανακοίνωση για τον κοινό μας υποψήφιο πρόεδρο για τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και τον οδικό χάρτη για τη μεταβατική διαδικασία, για τον οποίο έχουμε καταλήξει σε κοινή συμφωνία».

Να σημειωθεί ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου συνήλθε εκ νέου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση των πέντε κομμάτων.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024