Το Σάββατο με τα «Νέα»:

«Αριστοτέλης – Ηθικά Νικομάχεια»
Ο τέταρτος τόμος του αξεπέραστου έργου του οικουμενικού φιλοσόφου για την ηθική, την αρετή και τη δικαιοσύνη.

Πώς όριζε ο Αριστοτέλης την ηθική; Γιατί πίστευε ότι η καλή ζωή είναι η ευτυχισμένη ζωή; Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας;

Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης ορίζει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις, ενώ απαντά στο διαχρονικό ερώτημα πώς επιτυγχάνεται ο ευτυχισμένος βίος.

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Την έκδοση ανέλαβε, με μνημειώδη απόδοση στη νέα ελληνική και εκτενέστατο σχολιασμό, ο αείμνηστος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Λυπουρλής.

Τα «Ηθικά Νικομάχεια» ανήκει στις πραγματείες εκείνες που περιστρέφονται ζητήματα ηθικής. Ο Αριστοτέλης επιχειρεί να ορίσει την έννοια της αρετής που ταυτίζεται με την έννοια του αγαθού. Ο Αριστοτέλης διακηρύσσει πως ο αγαθός και ενάρετος βίος είναι ο ευτυχισμένος βίος. Και ποια είναι η αρετή για τον Αριστοτέλη; Είναι προϊόν και αποτέλεσμα συντονισμένης νοητικής διαδικασίας και ενεργητικής πράξης που επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αριστοτέλης πραγματεύεται και άλλες πολύ σημαντικές θεωρητικές έννοιες, όπως η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίο πως η διάκριση των εξουσιών στα πάσης φύσεως πολιτειακά συστήματα, έχουν τη βάση τους στον Αριστοτέλη και στο εν λόγω σύγγραμμα.