Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επενδυτική βαθμίδα: Τον χορό αξιολογήσεων της άνοιξης ανοίγει η Scope

Επενδυτική βαθμίδα: Τον χορό αξιολογήσεων της άνοιξης ανοίγει η Scope

Δίμηνο αξιολογήσεων, με πολλαπλά ραντεβού με 4 οίκους αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου

Την αρχή στον χορό των αξιολογήσεων για το επόμενο δίμηνο κάνει ο οίκος Scope ο όποιος αναμένεται να δώσει ένα θετικό σήμα για αναβάθμιση στο επόμενο ραντεβού. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της ένα δίμηνο αξιολογήσεων πραγματοποιώντας πολλαπλά ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου.

Εντός της άνοιξης και εν μέσω εκλογικού κλίματος το ελληνικό αξιόχρεο θα βαθμολογηθεί από τέσσερις οίκους, το οποίο βρίσκεται μία βαθμίδα κάτω από την πολυπόθητη “επενδυτική”. Το πιο κρίσιμο χρονικό ορόσημο όμως είναι ο μετεκλογικός, φθινοπωρινός νέος γύρος αξιολογήσεων καθώς η ολοκλήρωση των εκλογών ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε “επενδυτική βαθμίδα“.

Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα (από την επενδυτική) σε ό,τι αφορά τα κλιμάκια των S&P και DBRS. Για τη Fitch απέχει πλέον μία και για τη Moody’s απέχει τρεις.

Moody’s

Στο άμεσο μέλλον πάντως το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody’s στις 17 Μαρτίου 2023. Τα στοιχήματα για την Ελλάδα επικεντρώνονται  στο βασικό ζητούμενο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Διότι ο εν λόγω οίκος βρίσκεται τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η επόμενη ευκαιρία για την Ελλάδα και τον εν λόγω οίκο είναι στις 15 Σεπτεμβρίου.

Scope

Η Scope απόψε  αξιολογεί την Ελλάδα, όμως, αν και η έκθεσή της αναμένεται να δώσει θετικό σήμα στις αγορές, δεν είναι αναγνωρισμένος οίκος από την ΕΚΤ για την επενδυτική βαθμίδα. Ο γερμανικός οίκος Scope, έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ+ από τον Δεκέμβριο του 2022, με σταθερές προοπτικές. Το επόμενο ραντεβού με τον οίκο είναι στις 4 Αυγούστου.

DBRS

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Μαρτίου 2023 ο καναδικός οίκος DBRS θα βγάλει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία.  Έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές».Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου 2023. Βάσει της κλίμακας αξιολόγησης η χώρα μας βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα

S&P

Για τις 21 Απριλίου 2023 είναι προγραμματισμένη η πρώτη αξιολόγηση του S&P για εφέτος και το δεύτερο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Οκτωβρίου 2023. Το ραντεβού θα γίνει πιθανότητα εν μέσω εκλογών και η κυβέρνηση ποντάρει στα δύο ραντεβού για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας,καθώς αν ο οίκος προβεί σε θετική αξιολόγηση τότε φτάνει την επενδυτική βαθμίδα Αν και οι προσδοκίες δεν αποκλείουν μία αναβάθμιση της χώρας πριν το τέλος των εκλογών,  οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα έρθει τον Οκτώβριο.

Στις αρχές του έτους, ο οίκος Fitch έκανε, πάντως, την έκπληξη  και προχώρησε σε αναβάθμιση (από ΒΒ σε ΒΒ+) φέρνοντας την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Ως προς την “πολιτική σταθερότητα” οι αγορές  έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.  Τονίζεται ότι όποια κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές, δεν προβλέπεται κάποια ουσιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική μετά τις κάλπες και έτσι δεν διακυβεύονται οι στόχοι για  χρέος, έλλειμμα και μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024