Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δορυφορικό Internet: Η Κίνα ετοιμάζει απάντηση στο Starlink του Έλον Μασκ

Δορυφορικό Internet: Η Κίνα ετοιμάζει απάντηση στο Starlink του Έλον Μασκ

Η China Aerospace Science and Industry Corp σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους LEO τον Σεπτέμβριο.

Η κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία της Κίνας ξεκινά την κατασκευή χιλιάδων δορυφόρων που θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η απάντηση του Πεκίνου στην υπηρεσία Starlink της SpaceX.

Η διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 3.500 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που ήδη εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα.

Οι δορυφόροι χαμηλής τροχιάς (LEO) έχουν το πλεονέκτημα ότι κοστίζουν λιγότερο και επιτρέπουν ταχύτερη επικοινωνία με το έδαφος σε σχέση με άλλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που κινούνται σε υψηλότερη γεωσύγχρονη τροχιά.

Η κινεζική China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC), η οποία εκτός από διαστημικά σκάφη κατασκευάζει και στρατιωτικούς πυραύλους, σχεδιάζει να εκτοξεύσει τους πρώτους LEO τον Σεπτέμβριο, ανέφερε την Πέμπτη η κρατική εφημερίδα Global Times, χωρίς να διευκρινίζει πόσους δορυφόρους θα περιλαμβάνει ο αστερισμός στην τελική μορφή του.

Το σχέδιο αφορά δορυφόρους «πολύ χαμηλής τροχιάς», σε ύψος 150-300 χιλιομέτρων, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια καθώς με τον καιρό επιβραδύνονται από την αραιή ατμόσφαιρα σε αυτό το ύψος και τελικά πέφτουν.

Η υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου εντάσσεται στο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης για τεχνολογική αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα.

Το σχέδιο της CASIC δεν είναι το πρώτο που παρουσιάζει το Πεκίνο. Η επίσης κρατική China Satellite Network Group Corp είχε ανακοινώσει το 2020 ότι σκόπευε να αναπτύξει αστερισμό 13.000 LEO, μέχρι σήμερα όμως η πρόοδος είναι αργή σύμφωνα με το Reuters.

Αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2027 η Κίνα θα έχει προλάβει να εκτοξεύσει το πολύ 4.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, την ώρα που η SpaceΧ μεγαλώνει διαρκώς τον στόλο της με νέες εκτοξεύσεις.

Υπηρεσίες δορυφορικού Διαδικτύου αναπτύσσουν στο μεταξύ η Amazon και η ευρωπαϊκή OneWeb.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024