Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς φτάσαμε στην «επιβεβλημένη απόφαση» για Πολάκη - Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η καυτή «πατάτα»

Πώς φτάσαμε στην «επιβεβλημένη απόφαση» για Πολάκη – Στην Επιτροπή Δεοντολογίας η καυτή «πατάτα»

Θα περάσει τον «σκόπελο» Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών; - Πώς θα κινηθεί ο βουλευτής από εδώ και στο εξής;

«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισαν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ την ομόφωνη απόφαση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος ο Παύλος Πολάκης και την παραπομπή τού οξύθυμου Κρητικού πολιτικού στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής ή έστω της αναστολής τής κομματικής του ιδιότητας.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν ότι αυτή η «επιβεβλημένη» απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα πολύ νωρίτερα και όχι παραμονές των εκλογών, επειδή αυτή τη φορά ο κ. Πολάκης το… «παράκανε».

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εσκεμμένα το κόμμα του και τον αρχηγό, καθώς υπήρχε ήδη δυσαρέσκεια για τη μη υποψηφιότητα στενού συνεργάτη του Πολάκη στα Χανιά, του Μιχάλη Χαιρετάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία ανάρτηση του πρώην τομεάρχη Διαφάνειας του κόμματος, με την οποία στοχοποίησε δημοσιογράφους, δικαστικούς, αλλά και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Και μάλιστα, σε μία τόσο κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, καθώς σε λίγες μέρες – όπως όλα δείχνουν – η κυβέρνηση θα προκηρύξει εκλογές.

Επιλεκτικές ευθιξίες, λέει ο Τσίπρας

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που αποφάσισε να παραπέμψει τον Παύλο Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος και συγκάλεσε τα κομματικά όργανα, προκειμένου να εισηγηθούν – όπως και έκαναν – προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την απομάκρυνση του βουλευτή από τα ψηφοδέλτια.

Παράλληλα, όμως, είναι εξίσου αληθές πως ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Αντώνης Ελευθεριάνος, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης εις βάρος του Παύλου Πολάκη για δύο τουλάχιστον αδικήματα – αυτό της διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών – εξαιτίας της εμπρηστικής ανάρτησής του, όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, καταφερόταν εναντίον της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, «λέγοντας ότι ‘θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή’», δεν άνοιξε… ρουθούνι.

Θα πει κανείς – και δικαίως -πως η κυρία Τουλουπάκη βρέθηκε κατηγορούμενη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο, ο δημόσιος λόγος των πολιτικών προσώπων δεν μπορεί να είναι απειλητικός και υβριστικός σε καμία περίπτωση.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, κόμματα όπως το ΚΚΕ και νομικοί, όπως ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» την εισαγγελική εντολή για τον Παύλο Πολάκη, προειδοποιώντας ότι ανοίγει «επικίνδυνους δρόμους».

Τι «καθυστερούσε» τόσα χρόνια τον Τσίπρα;

Γιατί δεν πήρε την απόφαση νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, αναρωτιούνται τόσο η κυβέρνηση, όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνοντας αμφότεροι την ίδια απάντηση: «Η ρητορική Πολάκη εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του».

Αν και ουδέποτε απείλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και μάλιστα, με τέτοιες εκφράσεις και σε τόσο έντονο ύφος – πολιτικούς του αντιπάλους, είναι γεγονός ότι οι «πλατείες των αγανακτισμένων» δεν θα πάψουν να τον κυνηγούν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν παράλογο να μην παραδεχτούμε ότι ο Πολάκης «πουλάει».

Στο twitter, εξάλλου, υπάρχει από την πρώτη μέρα «trend», με την φράση «Με τον Πολάκη», κάτω από το οποίο εκατοντάδες πολίτες στηρίζουν τον Κρητικό βουλευτή, γιατί απλούστατα πιστεύουν ότι ξεστομίζει – έστω με τον δικό του, ακραίο συνήθως, τρόπο – όσα δεν τολμούν οι υπόλοιποι.

Θα έχει εκλογικό κόστος η υπόθεση Πολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου «ο κόμπος έφτασε στο χτένι», καθώς όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που πάντοτε στήριζε τον οξύθυμο βουλευτή του,  «είναι άλλο να έχει κανείς διαφορετική άποψη, είναι άλλο να την εκφράζει στα όργανα ή και δημόσια να λέει ‘αυτή είναι η άποψή μου’, και είναι άλλο στην προεκλογική περίοδο, όταν είναι υποψήφιος βουλευτής, να θέτει δημόσια ένα άλλο σχέδιο, και είναι άλλο να απαντά και σε συνεντεύξεις που εγώ είχα κάνει την ίδια μέρα και είχα καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις μου».

Με λίγα λόγια, μέσα στην προεκλογική περίοδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κάνει την ανατροπή και να επανέλθει στην εξουσία, ο Παύλος Πολάκης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από όλους – εξέθεσε τον αρχηγό του κόμματός του και, ακόμη χειρότερα, έδωσε για μία ακόμη φορά «λαβή» στη Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να φτάσουμε στο σημείο να γίνεται λόγος για «παιχνίδι χαμένο από χέρι» ως προς τις πιθανότητες της Κουμουνδούρου να επικρατήσει στις εκλογές.

Επειδή όμως τίποτα δεν είναι οριστικό και βέβαιο πριν «μιλήσουν» οι κάλπες, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε, αυτή τη φορά, να «προστατεύσει» το κόμμα του, όπως δήλωσε, και να πάρει την απόφαση της οριστικής (;) ρήξης με τον Παύλο Πολάκη, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε εσωστρέφεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία τόσο κρίσιμη εκλογική μάχη.

Μένει να δούμε εάν πράγματι η υπόθεση Πολάκη θα έχει εκλογικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πώς θα πορευτεί από εδώ και στο εξής ο Κρητικός πολιτικός, καθώς είναι βέβαιο πως κάθε νέα του ανάρτηση θα γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» της Νέας Δημοκρατίας.

Sports in

Άρση Βαρών: Σκοτώθηκε στον πόλεμο ο δις πρωταθλητής Ευρώπης Ολεξάντρ Πελεσένκο (pic)

Ο Ουκρανός δις πρωταθλητής Ευρώπης, Ολεξάντρ Πελεσένκο, έπεσε νεκρός στον πόλεμο κατά των Ρώσων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024