Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα - Τι ισχύει για τα σχολεία

Τέμπη: Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα – Τι ισχύει για τα σχολεία

Το εθνικό πένθος ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία προς το παρόν μετράει 38 νεκρούς, πάνω από 70 τραυματίες και πολλούς αγνοούμενους.

Το εθνικό πένθος ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι και την  Παρασκευή 3 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν όταν κηρύσσεται μια τέτοια απόφαση οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια ενώ αναβάλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις.

Παράλληλα ως συμβολική κίνηση ορίζεται και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά τα σχολεία όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου  θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τι σηματοδοτεί το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Κατά την διάρκεια ενός εθνικού πένθους σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος επτά φορές, με πρώτη το 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και η τελευταία, αφού «έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης.

Αναλυτικά:

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

– Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

– Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.

– Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα.

– Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.

– Έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024